Med angst i blikket går Monica Hatland ut i Øvre Fyllingsveien. Andreas (1,5) sitter på armen, mens stedatteren (4) holder i hånden. Å gå ut i den trafikkerte veien er eneste måte inn og ut av barnehagen.

— Jeg har gitt opp å ha med vogn på bussen, for der er nesten aldri plass, sier hun.

Plassen er også et problem når hun skal gå fra barnehagen igjen. Helt øverst på Melkeplassen troner Litlafjell Barnehage majestetisk i landskapet. Men her er ingen fortau og heller ikke noe fotgjengerfelt. De gående er pent nødt til å svinse rett ut i den trafikkerte veien, med unger og eventuell bagasje på slep.

barnehage.jpg

— Det er en forferdelig frustrerende situasjon. Den er et stadig tema blant både foreldre og ansatte, sier Monica Hatland. Hun er foreldrerepresentant i barnehagens samarbeidsutvalg og har jobbet med å finne en løsning på saken. Likevel, snart seks år etter at barnehagen åpnet for fullt, er det ennå ingen løsning i sikte.- På vinteren kan det være enda verre. Brøytekanter gjør veien smalere, glattere og mindre oversiktlig, sier hun.

Eierne frustrert

Litlafjell barnehage er en av landets største barnehager. Kapasiteten er på 156 barn og den ligger ideelt til, så lenge du har bil. Uten blir det langt verre.

— Jeg har ikke lappen, så jeg henter og bringer alltid med buss, sier Hatland, mens hun holder en vilter sønn på halvannet år og en stedatter på fire i sjakk.

Akasia har eid barnehagen det siste året.

— Dette er absolutt ingen god situasjon for oss. Dette er en sak samarbeidsutvalget i barnehagen har jobbet med lenge, og vi skulle gjerne ha sett en ende på det.

Rolf Kobbeltvedt, tidligere eier av barnehagen, er oppgitt over situasjonen.

— Litlafjell barnehage var den største vi hadde, og sikkerheten har alltid vært viktig for oss. Jeg skjønner at det er en fortvilende situasjon for foreldrene. Det burde ha vært et overgangsfelt der for lenge siden, sier han.

Vegvesenet: - Klar over saken

Det er Bergen kommune som vedtar reguleringsplaner i området, mens veien er fylkesvei og sorterer under Statens Vegvesen.

Senioringeniør Trond Hollekim i Statens Vegvesen sier saken er under overvåkning.

— Vi har målt trafikken i området og veien er formelt innenfor kravene for gangfelt. Problemet er at det ikke er ordinært fortau på andre siden av veien heller, der det går en gangvei noen meter ovenfor veien. Derfor har vi ikke noe å tilby fotgjengerne på den siden av veien heller, sier han.

Utbygging av nabotomten

Foreldrene ved barnehagen er ekstra bekymret i disse dager, fordi nabotomten nå skal bygges ut med en stor dagligvarebutikk.

— Barnehagen står mellom flere stoler her. Det er vedtatt at krysset mot Krohnegården skal bli rundkjøring. Da skal det krysset bygges sammen med utkjørselen fra barnehagen, sier Hollekim.

Når det kan bli realisert, er ikke klart. Derfor håper både barnehagen, foreldrene og vegvesenet at de kan finne en annen løsning i mellomtiden.

— I forbindelse med forretningstomten ved siden av barnehagen skal det bygges et fortau langs deler av eiendommen. Det er mulig vi kan få til en forlengelse av det fortauet, bort til barnehagen, sier Hollekim.

Det blir Hatland glad for å høre.

— Da blir det veldig mye bedre, sier hun, men understreker at det bør skje snart.

— Vi er kjent med saken og vi ønsker å realisere et godt tiltak her, sier Hollekim.