I DAG SNAKKER VI MED

LUCKY KAWALJEET SING PURI

ALDER: 29

SIVILSTATUS: Gift

AKTUELL: Jobber ekstra som pleier på Domkirkehjemmet og deltar i kveldens Migrapolis på NRK. Der snakker han om respekt i forhold til de eldre og konen Linn Skulberg Puri.

— Hvordan kom du fra India til No r ge ?

— I India arbeidet jeg i en smykkebutikk og som reiseleder for tyske og engelske turister. Jeg ble kjent med Linns mor, og da hun reiste hjem holdt vi kontakten via e-post Slik ble jeg kjent med datteren Linn. Etter et år med e-poster kom hun på besøk til meg og min familie. Det var kjærlighet ved første blikk! Hun ble boende i tre måneder. Så forlovet vi oss. I 2002 flyttet vi til Bergen og giftet oss.

- Har overgangen til Norge vært vanskelig? - Jeg møtte noen problem i starten, språket kunne jeg ikke. Utdannelsen min fra India kunne jeg ikke bruke, så jeg måtte begynne fra scratch igjen. Nå er jeg nesten ferdig med mastergraden i informasjonsvitenskap på Universitetet.

- Hvordan gikk det til at du begynte på Domkirkehjemmet? - Da jeg hadde lært meg litt norsk, fikk jeg tilbud om jobb som pleier på Domkirkehjemmet. Nå har jeg vært der i tre år, og har takket nei til andre jobber. Jeg har lyst til å arbeide på Domkirkehjemmet til jeg er ferdig å studere.

- I kveldens program sier du at det gir god karma å jobbe med eldre. Kan du gi en enkel forklaring på hva ka r ma er? - Helt enkelt så er karma en gjerning - god eller dårlig. Å gjøre bra ting for andre gir positive poeng, mens dårlige gjerninger gir negative poeng. I sikhismen, som jeg tilhører, blir man belønnet for god karma. Det er veien ut av liv-og-død-sirkelen. Men jeg tror ikke på det, er bare opptatt av å gjøre bra ting i livet.

- Hva skiller norsk og indisk eldreomsorg? - I India finnes knapt gamlehjem. De gamle bor hos familien. Hjemme hos foreldrene mine bor bestefar på 86 år, og familien må vise bestefar respekt. Her er det gamlehjem - og jeg skjønner jo det. Folk har det travelt, og må ha sine gamle et sted. De tenker at de har det bedre der enn hjemme alene.

- Du heter Lucky, er du oppkalt eller bare heldig? - Egentlig er fornavnet mitt Kawaljeet, men da jeg ble født vant bestefaren min i lotto. Dermed fikk jeg klengenavnet Lucky. Nesten alle sikher har slike korte kallenavn.

MARIE HAUGE