RUNE VALDERHAUG

(foto)

I morgen blir det innvielse av de to store glassmaleriene i den nesten 130 år gamle kirken i Bøvågen. Og kunstneren selv er svært så spent på hvordan bygdefolket tar imot kunstverket de selv har vært med og finansiert gjennom milde gaver. 250.000 kroner ble for noen år siden gitt av nå avdøde Ole Hjelme. En tilsvarende sum er samlet inn i den vesle bygden.

— Dette er en gammel drøm, sier kirkevergen på Radøy, Meinert Helland.

Han er svært fornøyd med resultatet kunstneren har levert. Ja, så fornøyd at man sa ja til Suttons første utkast. De to fargerike glassmaleriene skal fylle de store vinduene på hver side av alteret, og gir hele kirkerommet helt ny varme og dimensjon, hevder han.

Maleriene, som har fått motiver fra henholdsvis Det Gamle og Det nye testamente, oppfyller alle forventningene, legger han til.

Ga 250.000 kroner

Tanken om glassmalerier dukket opp da Hordabø kirke ble restaurert til 100 årsjubileet i 1975. Men den gang ble det med drømmen. For verken kommunen eller kirken så seg råd til en slik utsmykning. Dermed måtte kirkefolket ta til takke med klart glass i vinduene.

— Dermed har hele alterpartiet bleknet i motlys. Ja, til tider har det nesten vært vanskelig å se helheten i alteret nede fra kirkebenkene. Nå blir alt annerledes, legger Helland til.

I 2001 kom bonden og entreprenøren Ole Hjelme hjem etter flere kirkebesøk på Island. Der så han flere vakre glassmalerier, og en dag dukket han opp med en gave på 250.000 kroner til glassmaleri også i Hordabø kirke til minne om sin avdøde ektefelle Gudrun. Men Hjelme satte en betingelse for gaven - at bygdefolket var enig. Da folket ble spurt, svarte de kontant med å samle inn resten av den halve millionen som måtte til for å få laget glassmaleriene.

Folkets kirke

Hjelme får dessverre ikke oppleve maleriene selv. Han døde i fjor, og har fått sitt hvilested sammen med sin kone på kirkegården et par steinkast unna. Men under vigslingsgudstjenesten i morgen skal ekteparet minnes.

Kunstneren Peter Sutton, som har sitt atelier i Trondheim, har selv vært på plass i Bøvågen for å montere glassmaleriene denne uken. Det betyr slutten på ett års hardt arbeid. Halve tiden gikk med til å få laget en papirskisse han var fornøyd med.

— Et utrolig spennende oppdrag å få. Nå venter jeg i spenning på hva folkets mener, for det er jo deres kirke det handler om, sier han.

Detaljer fra hverdagen

De to glassmaleriene viser en ferd gjennom Bibelen. Til venstre for alterbildet med Kristusmotivet, ser man kjente trekk fra Det gamle testamente - fra Skapelsen via syndefallet, og lovtavlene med de 10 bud til Messias-løftene profetene fortalte om.

Glassmaleriet på motsatt side har motiver fra Det nye testamente og viser julen, påsken, pinsen og fullendelsen. Men innimellom de kjente bibelske motivene har Peter Sutton lagt inn små detaljer, som trekker forbindelsene fra de bibelske historiene til folks hverdag anno 2004.

De er vanskelig å se ved første øyekast. Men stirrer man lenge nok, ser man konturene av et fly, et eple, PC-tastatur og en kartong juice.

Respekt

— Jeg har helt bevisst valgt å balansere de bibelske motivene med det jordnære og vanlige menneskers hverdag. Dette handler jo om folkets egen kirke, stedet der de møter Gud. Da hører det hverdagslige med - uten at det skal stjele oppmerksomheten fra det vesentlige i budskapet. Mitt håp er at disse to store kunstverkene skal få en spirituell betydning i folks hverdag, sier Sutton.

Peter Sutton frykter ikke bygdefolkets dom når kirkeklokkene kaller inn til vigsling i morgen formiddag.

— Det blir veldig spennende å høre hva de synes. Men jeg føler meg likevel trygg på at glassmaleriene faller i smak. Under hele arbeidet har jeg vært opptatt av å gå til oppgaven med respekt - respekt for budskapet jeg har formidlet gjennom kunstverkene, og respekt for menneskene som bruker denne kirken, og skal leve med maleriene mine i sin hverdag, sier Sutton.

VARME: Glassmaleriene gir alterpartiet varme og en helt ny dimensjon. Her ser vi maleriet på plass i det ene vinduet. Til vigslingen i morgen er også det andre vinduet utsmykket.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
30 ÅRS DRØM: I Hordabø kirke har man drømt om nye glassmalerier i nesten 30 år. <p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
BIBELEN I GLASS: Billedkunstneren Peter Sutton legger siste hånd på det ene store glassmaleriet.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ