Å være tenåring og forelsket kan være en tøff nok påkjenning i seg selv. Har du i tillegg type 1 diabetes, kan forelskelsen gi flere ubehagelige utslag.

Det fikk 18 år gamle Anette Hæreide fra Laksevåg erfare, da hun for åtte måneder siden møtte han som ble kjæresten hennes.

— Alt virker inn på blodsukkeret, også forelskelse. Til å begynne med kunne jeg ha føling hele tiden, uansett hvor mye jeg spiste, sier Anette til BT.

Slurver litt

Laksevåg-jenten fikk diagnosen diabetes 1, da hun var ni år gammel.

— Du får mye å tenke på når du har diabetes 1. Du bør alltid vite hvor mye sukker det er i ditt og datt, måle blodsukkeret og ta insulin før hvert måltid, forteller Anette.

— En venninne med diabetes sier at hun er blitt mer selvstendig av sykdommen. Jeg har slitt mer.

De første årene passet foreldrene nøye på hva Anette spiste, og på at hun tok insulin til rett tid.

— Etter hvert skulle jeg kontrollere det selv, og da gikk det litt galt. Jeg er litt slurvete, hopper over insulinsprøyter og glemmer å måle blodsukkeret.

Ikke «sukkersyke»

Hun har ofte fått føling ute med venninneflokken.

— Jeg får litt panikk hver gang hun får føling. Hun blir så rar. Helt hvit i huden. Og så sitter hun og rister, forteller venninnen Mirsada.

Anette korrigerer: - Jeg rister ikke. Jeg skjelver. Så blir jeg litt sløv, og vet ikke alltid hva jeg snakker om. Engang fant jeg ikke engang veien til Galleriet, men gikk i feil retning.

Når du har diabetes, blir du ofte behandlet litt annerledes, har Anette erfart. Folk hun ikke kjenner så godt, kan stille spørsmål av typen: «Kan du spise snop, du som har sukkersyke?»

— Jeg blir litt provosert. Jeg har hatt diabetes i ni år, og vet selv hva jeg kan spise og ikke spise. Ikke liker jeg ordet «sukkersyke» heller. Det høres ut som om jeg er blitt syk fordi jeg har spist for mye sukker, sier Anette irritert.

Fester med venninnene

Anette vil gjerne leve som andre ungdommer. Hun drar på fjellet, står på snowboard, går på fest og drikker av og til.

— Når alle de andre venninne mine drikker, vil ikke jeg være den eneste som lar være, fordi jeg har diabetes. Så lenge du har folk du kjenner rundt deg, går det bra, sier Anette til BT.

Treff Anita på btv i dag kl. 17.30.