— De som bor i Proms gate ni og Småskansen to og fire får flytte tilbake igjen, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Dermed er det bare beboerne i Proms gate syv, hvor brannen startet, som ikke får flytte hjem.

Krimteknikere kommer ikke til å undersøke brannstedet før mandag, opplyser politiet på stedet.

Hele området er fortsatt avsperret og politiet har vakthold utover dagen.

Trappen mellom Proms gate syv og ni er også sperret av, fordi det er fare for at takstein kan falle ned.

— Vi driver fremdeles med etterslukking. Det er alltid en risiko at det ligger glør inne i konstruksjonene som kan blusse opp igjen, sier varabrannsjef Karl Otto Nesdal til bt.no ved 12-tiden.

Et skadefirma var på stedet og jobbet i dag med få ut det som var mulig å redde av verdier.

- Omfattende skader

— Skadene i huset er mye større enn det ser ut til fra utsiden. Det har brent mye i hulrom og tak, sier Karl Otto Nesdal.

Han foretok en gjennomgang av hele bygningen i ettermiddag.

— Det har vært en spesielt krevende røykdykkerjobb. Innsatsen med å hindre spredning har vært imponerende god, sier han.

Brannskilleveggen mellom nummer syv og nummer ni har ifølge varabrannsjefen bidratt i vesentlig grad til at brannen ikke spredde seg.

- Ikke normalt

Brannen på Skansen i natt er den åttende storbrannen siden i sommer.

— Det er ikke normalt med så mange storbranner i sentrale strøk. Men brannene har i hvert fall gitt oss svært verdifull erfaring, sier Nesdal.

Brannvesenets viktigste erfaringer er at når det brenner i sentrum, må det sendes ut flest mulig så fort som mulig.

— Vi ser også nytten av trekke inn eksterne ressurser tidlig, både fra nabokommuner og som vi gjorde i går, fra Haakonsvern, forteller han.

Et annet punkt er fremkommelighet.

— Vi må fortsette å jobbe med å få sikret fremkommelighet. I trange gater og smau er én parkert bil nok til at vi blir hindret i de første kritiske minuttene, sier Nesdal.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Varmesøkende kamera

Et annet forebyggende tiltak som Brannvesenet har tro på, er et nytt kamera som er på plass på toppen av Rådhuset. Det skal overvåke trehusbebyggelsen i Bergen.

Det spesielle kameraet er nettopp montert og kan bli et viktig våpen for brannvesenet.

— Kameraet er varmesøkende og skal scanne brannsmittestrøkene. Det skal sende alarm til brannvesenet og fungere som en slags offentlig røykvarsler, forteller varabrannsjef Karl Otto Nesdal i Bergen brannvesen.

Kameraet er ikke koblet ordentlig opp ennå, og det gjenstår en del tekniske prøver før det kan taes i bruk.

— Det kan bli spesielt nyttig om natten. Begynner det å brenne i et lite synlig smau klokken fire om natten, er håpet at kameraet kan varsle brannen på et tidlig tidspunkt. Det kan være med å forebygge storbranner, sier Nesdal.

HELGE HANSEN
Ane Børhaug (MMS)
Høvik, Tor
Høvik, Tor