Tor Jone Kannelønning (38) fra Stord fikk snekken sin knust til pinneved av fergen M/F «Hordaland» i fjor sommer, men Sunnhordland tingrett så ingen formildende omstendigheter.

Nå er stordabuen dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for båtfyll, i samsvar med aktors påstand.

Tiltalte erkjente seg skyldig etter tiltalen da saken var oppe for tingretten i går.

— Ingen «påkjørsrett»

Der måtte han svare for to episoder av promillekjøring med fritidsbåt. Den mest alvorlige var kollisjonen med fergen 17. juli i fjor da stordabuen og en kamerat var på vei til Leirvik fra fiskefestival på Sæbøvik på Halsnøy.

Forsvarer Gunnar Lien vektla i sin prosedyre i retten at fergemannskapet må ta sin del av ansvaret for at kollisjonen inntraff.

Han viste til fergepassasjerer som fortalte i retten at snekken hadde lav fart og stø kurs, og at de regnet med at fergemannskapet på broen hadde situasjonen under kontroll.

— Det er helt greit at min klient har vikeplikt for fergen, og at mannskapet kan vente at denne blir overholdt. Dette gir på ingen måte fergen noen form for «påkjørsrett», sa Lien i sin prosedyre.

- Grei og rettferdig

Dommerne på sin side mente båtføreren burde unngått kollisjonen.

— Retten bemerker at tiltalte må ta sin del av ansvaret for at han ikke overholdt vikeplikten for fergen. Retten viser til vitneforklaringene fra to av fergens passasjerer, som har forklart at de så tiltaltes båt i god tid før sammenstøtet. Retten er ikke i tvil om at tiltalte også, dersom han hadde holdt tilstrekkelig utkikk, ville kunne se fergen i god tid før sammenstøtet, skriver tingrettsdommer Frank Schmidt i dommen.

Advokatfullmektig Lien har meddelt dommen til sin klient.

— Dommen for promillekjøring er helt grei og rettferdig. Den godtar vi, men vi mener fortsatt at han ikke bør ha all skyld for kollisjonen med fergen, sier Lien.

VIL PÅ SJØEN IGJEN: Selv om fergesmellen har gitt Tor Jone Kannelønning (38) en kraftig støkk, er han på jakt etter ny båt som han kan bo i. - Jeg håper Tide tar ansvar og kan gi meg erstatning for båten i det minste, sa Kannelønning til bt.no nylig.
LENA VERMEDAL