— KLM skal hente oss fra hotellet nå, og kjøre oss ned til Phuket i Sør-Thailand. De har lovet oss flyseter derfra til Amsterdam i morgen tidlig, forteller en lettet reiseleder og lærer Jörg Viereck på telefon til bt.no.

Flyet skal gå fra Phuket klokken 09 thailandsk tid, altså klokken 03 natt til mandag norsk tid. Flyturen tar cirka ti timer, og med litt flaks er de hjemme i Norge mandag kveld norsk tid.

— Vi driver og pakker nå. Vi får håpe informasjonen stemmer og at vi kommer oss hjem, sier Viereck.

Tre ukers studiereise

Mens politiet i Thailand har innledet forhandlinger med demonstrantene, har 21 studenter og lærere fra reiselivs- og turistlinjen på Nordhordland folkehøgskule vært strandet på et hotell i nærheten av flyplassen.

Flere tusen demonstranter har siden onsdag tatt kontroll over og stengt både Don Mueang-flyplassen og den internasjonale flyplassen i Bangkok, og dermed lammet flytrafikken til og fra den thailandske hovedstaden.

— Vi skulle egentlig reise onsdag kveld, men vi fikk beskjed om at flyplassen var stengt. Siden har vi vært på hotellet, sa Viareck på telefon til bt.no for to dager siden.

Klassen har vært i Thailand i tre uker, og har opplevd alt fra trekking i jungelen til bading, fornøyelsesparker og turistmagneter. Og nå også total lammelse av reiselivet.

Tidligere denne uken skrev BT om bergenseren Svein Ove Nilsen, som også står fast i Thailand.

Forhandler med demonstrantene

Situasjonen har bedret seg for turistene de siste dagene. I går kom beskjeden om at SAS kunne begynne å fly turister hjem, ved å bruke militærflyplassen i U-tapao, som ligger om lag 15 mil fra den thailandske hovedstaden.

Les og se video:

Programleder skutt på direkten Men uroen i landet er langt fra over. I går måtte thailandsk politi løpe hals over hode da opposisjonelle demonstranter angrep en kontrollpost i utkanten av Bangkok.

Litt etter midnatt søndag norsk tid kom det et nytt bevis på at situasjonen er svært spent i landet. Da ble minst 46 personer såret i et granatangrep mot demonstrantene som i flere måneder har okkupert den thailandske statsministerens kontor i Bangkok. Søndag morgen ble to personer ble såret i en eksplosjon ved en av de to okkuperte flyplassene i Bangkok, ifølge politiet.

Siste nytt fra landet er at demonstrantene nå forhandler nå med politiet.

— Ganske bra stemning

I mellomtiden forsøker folkehøgskoleelevene å klare seg som best de kan.

— Det er en ganske bra stemning her nå, vi må bare vente og se hva som skjer. Det er ikke annet å gjøre enn å gå ut på gaten og kose seg, sier Viereck.

Han forteller også at det thailandske turistdepartementet jobber med å skaffe dem gratis overnatting.

— Men elevene klarer seg fint til nå med de pengene de har tatt med til turen, sier han.

Det ser likevel ut til å ordne seg for noen av nordmennene i landet, som blir

fløyet hjem søndag . Og nå også for gjengen fra Nordhordland folkehøgskule.

PRIVAT
GODE FORHOLD: Demonstranter spiller badminton i den tomme avgangshallen til Bangkoks internasjonale flyplass.
CHAIWAT SUBPRASOM
PIGGTRÅD: Demonstranter har lagt ut piggtråd foran flyplassen.
DARREN WHITESIDE