KJELL ØSTERBØ

Coop Hordaland har nå gjort avtale om å kjøpe to naboeiendommer til IKEA på til sammen 40 mål av Tore Andersen. Ingen av partene ønsker å oppgi prisen på tomtene som ligger i Myrdalsvegen mellom IKEA og Toyota Bilsenter, bare noen hundre meter nord for Åsane senter.

ý Prisen er konfidensiell, sier viseadministrerende direktør Øystein Kahrs i Coop NKL til Bergens Tidende.

Det er likevel bare to år siden Tore Andersen sa nei til IKEAs tilbud om å kjøpe den ene av de to tomtene som Coop nå kjøper, for 37,5 millioner kroner. Andersen sa den gang nei til en gevinst på eventyrlige 33 millioner kroner. Men en åtte-dobling av prisen på tre år var den gang for lite. Han ville ha drøye 56 millioner kroner for den 20 måls store eiendommen, noe som ville gitt han en gevinst på over 50 millioner kroner.

Største varpet noensinne

I 1996 tvang politimester Rolf Wegner han til å velge mellom fortsatt lensmannsgjerning eller butikkliv. Tore Andersen valgte butikk og har allerede gjort seg rik på barnehager og eiendomsspekulasjoner. Hans heleide selskap Planpro AS tok i fjor ut et utbytte på nesten fem millioner kroner.

Ingenting av det han hittil har gjort vil imidlertid komme opp mot den gevinsten han vil få på salget av de to tomtene til Coop Hordaland. Eneste forutsetning nå er at kommunen blir med på å endre formålet for rammetillatelsen som er gitt for den ene tomten. Kommunen må akseptere at her skal det nå drives handel, punktum.

Større tomt denne gang

Flere forhold taler for en høyere pris i dag enn det IKEA tilbød for to år siden. Eiendomsprisene har ikke akkurat gått nedover de siste to årene. Eiendommen Andersen nå vil selge, består av to tomter og er dobbelt så stor som den han tilbød IKEA. På den ene foreligger det en rammetillatelse for et næringsbygg på 18 600 kvadratmeter. På den andre tomten, som er omtrent like stor, er den offentlige reguleringsprosessen ikke startet ennå. Også IKEA var i sin tid interessert i denne tomten, som Andersen den gang ikke eide, men hadde opsjon på å kjøpe.

IKEA som sa nei til Andersen for to år siden er fortsatt et godt stykke unna en utbyggingsklar tomt i Åsane. Riktignok har de gjort avtale om kjøp av 120 mål på Nyborg mellom Dalaveien og motorveien, men Fylkesmannen har vendt tommelen ned for å endre dette kulturlandskapsområdet til næringsområde.

4 ý 6 etasjer

Når Andersen for to år siden forlangte 3000 kroner kvadratmeteren av IKEA, basert han det på at tomten var planlagt for senterutbygging.

I et brev til Bergens Tidende den gang hevdet han at IKEA i sitt tilbud hadde tatt utgangspunkt i prisene i mer perifere områder, som ikke er planlagt for senterutbygging. Det samme må tydeligvis noen av de eldre damene som i sin tid solgte sine eiendommer til Andersen ha gjort.

I brevet til BT, skrev Andersen at IKEAs bruk av tomten ville ha en utnyttelsesgrad på bare 50 prosent, mens den ønskede utnyttelsesgraden tilsier 4 ý 6 etasjer. Han viste til kommunens uttrykte ønske om å utvikle senterområdet rundt Arken og Åsane senter fremfor å spre handelen utover alle jorden i Åsane.

Bare en etasje likevel

Bygget som Coop Hordaland nå vil bygge er på en etasje og har en lavere utnyttelsesgrad enn det IKEAs planer hadde. Andersen ser derfor ikke ut til å ha fått mye gjennomslag for sine argumenter. Men dette er to år siden og prisen kan derfor likevel være høyere enn det IKEA tilbød.

EN SMULE MEDIESKY: Den tidligere lensmannsbetjenten Tore Andersen, som ikke ønsker å bli tatt bildet av, er i ferd med å sikre seg den største eiendomsgevinsten i Åsane noensinne. <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ