Datoen for nemndmøtet i Utlendingsnemnda er nå satt. 19. august skal det avgjøres om Taiman skal få oppholdstillatelse i Norge og kan vende tilbake til familien i Bergen.

— Jeg går bare og venter. Det er ikke noe annet å gjøre enn å håpe at det ordner seg, sier Taiman til BT.

13 år i Norge

Han kom til Norge med moren og seks yngre søsken da han var 14 år gammel. Etter 13 år i Bergen ble han tvangsreturnert til Nord-Irak i februar i år.

Da BT besøkte ham tidligere i år, bodde han hos en familie i Zakho, på grensen til Tyrkia.

I ettertid har Utlendingsnemnda innrømmet at vedtaket fra 2006, da Taiman fikk avslag på søknaden om familiegjenforening, var mangelfullt. Dermed skal saken behandles på nytt.

Vil forklare seg på Skype

Både Taimans advokat og støttegruppe har krevd at 27-åringen får komme til Norge og møte opp personlig under nemndbehandlingen. Det har UNE tidligere avvist.

— Jeg har ikke hørt noe mer om det. Men jeg vil gjerne forklare meg for UNE på Skype, sier Taiman.

UNE har midlertidig stoppet tvangsreturer til deler av Irak, på grunn av konflikten mellom islamistiske opprørere og regjeringsstyrkene. Suspensjonen gjelder ikke Nord-Irak, der Taiman nå oppholder seg, fordi dette området har vært tryggere enn resten av landet.

Selv om det kurdiske selvstyreområdet har har klart å styre unna konflikten, merkes det at situasjonen er spent, forteller Taiman.

— Det er mange soldater i gatene, og familien jeg bor hos er bekymret. Vi håper at kampene ikke sprer seg hit, sier han.