Snaue seks kilometer fra målestasjonen på Florida, har Jim Helldal og Nesttunvassdragets venner (NVV) satt opp sin egen nedbørsmåler. Tett inntil Gullfjellet får de en helt annen nedbørsmengde enn inne i byen.

— Vi har stort sett rundt dobbelt så mye nedbør her oppe. Det er jo nesten litt vanskelig å bli trodd, det er jo så mye, sier han.

— Alle mener jo at det regner mye i Bergen, men dette er helt spesielt.

Begynte å stusse

Målestasjonen ble montert i 2008, og var hovedsakelig en gave fra produsenten Aanderaa, som nå er kjøpt opp av teknologiselskapet Xylem Inc.

— Åslaug Haga skulle egentlig komme å avduke den, men måtte sende sekretæren sin isteden, minnes Heldal.

Den kostet egentlig 260.000 kroner, men Nesttunvassdragets venner fikk den i gave fordi de hadde gjort en del for lokalmiljøet, forteller han.

— Vi restaurerte Midtun bro og Øvsttunstemmen, og laget avtrapping for fisk ved Midtun skole.

Meteorolog: - Ikke urimelig

Stein Kristiansen, førstekonsulent for klimatjenestene ved Metrologisk Institutt, sier at det ikke er urimelig å se slike forskjeller i nedbørsmengder fra lavlandet og opp i høyden.

— Når du kommer opp i terrenget, vil nedbøren automatisk øke på grunn av at luften blir presset opp av fjellene, og blir avkjølt og mettet. Da må den gi fra seg fuktighet, sier han.

Heldal mener værskillet ofte ligger rett over der han bor.

— Det er blått like bortenfor, men grått her. Når jeg ser mot Flesland, ser jeg ofte blå himmel. Når jeg ser mot Gullfjellet, er det som regel skyer. Skyene kommer inn, stopper i Gullfjellet og blir stående der. Det er jo Bergens høyeste fjell, på ca. 1000 meter, sier han.

Å flytte fra de enorme nedbørsmengdene har han ikke vurdert.

— Jeg har røtter i denne dalen i 600 år. Det blir litt vanskelig å flytte herfra, selv om det regner litt, sier Heldal.

- Ingen trodde på meg

Heldal og Nesttunvassdragets venner har satt opp målestasjonen for å holde øye med nedbørsmengden og flomfaren i Nesttunelven.

— Den måler lufttemperatur, fuktighet, nedbør, samt vannstand og temperatur i Grimevannet.

Han trekker frem betydningen vegetasjonen viser seg å ha på vannstanden og flomfaren.

— Vi merker for eksempel stor forskjell på om det er blader på trærne eller ikke. Det har jeg sagt i mange år, men ingen trodde på meg. Men nå kan vi altså dokumentere det, sier Helldal.

Normal nedbør for Bergen ligger på 2250 millimeter på ett år, mens Heldals måler har målt 4500 millimeter i gjennomsnitt de fem siste årene.

EGEN VÆRSTASJON: Heldal og NVV har satt opp målestasjonen for å holde øye med nedbørsmengden og flomfaren i Nesttunelven
ELIAS DAHLEN