— Vi er veldig lettet, glade og overrasket. Dette var litt av en førjulspresang. Vi har ventet lenge, men hadde ikke ventet at svaret vi har drømt om fra Utlendingsnemnda skulle komme i går, sier Zeenat og Tajul til Bergens Tidende.

Nå skal de samle krefter og starte planleggingen av fremtiden i Bergen. Ekteparet fra Bangladesh og deres to barn Yafee og Rubab er fulle av takknemlighet til de mange som har støttet dem i den lange og vanskelige kampen for å få bli i Bergen. Tårene har vært mange. Ventetiden med gjentatte avslag fra Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet har vært beintøff.

Umenneskelig

Midt oppe i gleden over svaret som kom i går, er småbarnsfamilien fra Bangladesh også svært slitne.

— Det har vært tøft og trist, ja helt umenneskelig å måtte vente så lenge. Dette har virkelig gått på kreftene løs, sier Zeenat.

Tajul kom til Bergen som student for nesten 15 år siden. Senere kom Zeenat. Begge har skaffet seg topp akademiske utdanninger med hovedfag i henholdsvis mikrobiologi og offentlig administrasjon. Tajul er dessuten Bergens eneste faglærer i bengali, og har deltidsjobb i Bergen kommune. Zeenat har vært avskåret fra å kunne jobbe mens søknaden deres har ligget på vent i byråkratiet.

— Nå får vi legge alt det vonde bak oss og satse på fremtiden. Vi må finnes oss et permanent sted å bo i Bergen, og håper å få jobber der vi kan få bruke den kompetansen vi har gjennom utdanningen vår. Dessuten er vi glade for at syv år gamle Yafee, som har store lærevansker, får det skoletilbudet han trenger, legger de til.

Nesten utvist

Siste gang familien fikk avslag fra Justisdepartementet var 11. januar. Da fikk de to ukers frist til å forlate landet til tross for at daværende statsminister Jens Stoltenberg hadde lovet å se på saken deres, og at samtlige partier i Bergen bystyre med unntak av Fremskrittspartiet støttet dem. Men like før de skulle forlate landet, kom løftet om at saken skulle behandles i den nye Utlendingsnemnda.

Sprenge dører

Også lederen av støttegruppen for Islam-familien Anne-Line Thingnes Førsund er glad for at Zeenats og Tajuls kamp endte med full seier i Utlendingsnemnda. Hun forteller at flere tusen mennesker i Bergen har sendt støttebrev til myndighetene på familiens vegne.

— Vi er alle overveldet og glade. Men også fryktelig slitne. Denne familien burde ha fått oppholdstillatelse for lenge siden. De tilfredsstiller alle krav. Derfor er det helt forkastelig at så mange mennesker i Bergen har måttet bruke så mye tid og engasjement på å sprenge dører som burde vært åpne, sier hun.

FÅR BLI: Glade, men slitne mottok Zeenat (t.v) og Tajul Islam meldingen om at de får oppholdstillatelse i Bergen i går ettermiddag.
Foto: Rune Sævig