Den enorme barnehagens areal strekker seg over hele 15 mål og den skal ta seg av 176 barn. På fredag var det klart for en storstilt åpning, og når også værgudene var på arrangørenes side kunne det ikke bli annet enn en vellykket begivenhet.

Lekende byråder

Bak Vestlandshallen ligger området hvor en av Norges største barnehager har blitt bygget i løpet av det siste året. Med et uteareal på drøyt 2000 m2, over 100 dører i bygningen, 45 ansatte, fem baser til de forskjellige avdelingene og en prislapp på 45 millioner kroner var det endelig på tide å innvie de nye lokalene.

Stolte ansatte, barnesang, høytidelig snorklipping, fantastisk vær og en uformell partiduell på den digitale avdelingen mellom byrådsleder Monica Mæland og oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit, var med på å sette standarden.

Mæland og Tveit stilte sporty opp og tok utfordringen om å innvie det nye lekeområdet. Det ble en klar seier til Venstre og Tveit, og sluttsifrene ble hele 16-3.

— Det var utklassing, og jeg var godt i siget i dag, sier byråden til Åsane Tidende , fornøyd etter seieren.

- Sterkt faglig miljø

Administrerende direktør for Regnbuen barnehage Myrdal, Trine Samuelsberg, holdt tale for de framøtte, og la vekt på det varierte tilbudet en så stor barnehage kan gi til smårollingene.

— En så stor barnehage som vi har her vil gi et sterkt faglig miljø, samt et variert tilbud til barna. Arealstørrelsen gir også gode muligheter for fysisk aktivitet. Vi står foran en flott, stor og moderne bygning, og jeg vil gjerne få takke alle som har deltatt i dette prosjektet så langt, sier hun.

Og det var bare såvidt at alt ble ferdig i tide. De siste arbeiderne forlot området klokken åtte samme morgen som åpningen fant sted, etter å ha jobbet dag og natt den siste tiden.

Den digitale profilen i barnehagen er sentral, og den inneholder blant annet et eget pc-rom i tillegg til den digitale lekeplassen. Meningen med dette er at alle barna skal få kjennskap til det digitale vertøyet som vil møte dem i skolehverdagen så tidlig som mulig. Maskinene vil bli brukt til spill og tegning, samt til å lære bokstaver og tall. Rommet vil være tilgjengelig for alle.

Uproblematisk med pc-bruk

Kan det være problematisk å utsette barna for pc-bruk i så ung alder når man ser hvor avhengig mange unge blir av pc-spill og internet?

— Det er klart at dette er en problemstilling. Vi vil derfor ha pc-bruken under oppsyn og det vil foregå i veldig kontrollerte former. Ingen vil kunne sitte foran skjermen hele tiden, det vil være begrenset tids- og mengdebruk. sier daglig leder Monicha Sussmann.

Nærmer seg full dekning

Med denne enorme nyåpnede barnehagen, en enda større under bygging i Ulsetskogen og andre i planleggingsfasen, er Åsane en av bydelene i Bergen som ligger best an i kampen om full barnehagedekning.

— Åsane nærmer seg full barnehagedekning, vi trenger fortsatt plasser nærmere sentrum, men denne bydelen begynner nå å fylles opp, sier en fornøyd byrådsleder Monica Mæland, som også sto for den offisielle snorklippingen.

— Åsane og Arna ligger best an i Bergen med tanke på å nå målet om full dekning, legger Hans-Carl Tveit til.

- Ikke for stor

Med 176 barn fordelt på fem avdelinger og 100 av barna under tre år vil hele det enorme arealet bli godt brukt.

— Hvor mange barn kan man samle i en og samme barnehage?

— Så lenge det er kvalitet ser jeg ikke nødvendigvis en grense, og denne er jo så stor og flott at de klarer nok det helt fint. Jeg er meget imponert over det jeg har sett her i dag. Det viktige er av driften er god, og jeg synes dette er et godt eksempel på det. De har til og med sitt eget kjøkken med en egen kokk, sier Mæland entusiastisk.

— Så det er ingen øvre grense?

— Jeg ser at det er en praktisk grense for hvor mange vi kan ha, men jeg vil ikke gi noe konkret tall. Over 200 er ikke noe problem så lenge alle trives. Når man er delt inn i mindre avdelinger trenger den ikke bli for stor. Vi har også strenge krav for driften, så jeg føler meg meget trygg på akkurat det området. Dersom det ikke drives ordentlig kan helsevernetaten gripe inn, eller vi kan stoppe pengehjelpen til barnehagen, sier hun.

- Stolt

Byråd Hans-Carl Tveit var også strålende fornøyd med resultatet og jobben som er gjort for å få realisert planene.

— Jeg er stolt over at vi har fått dette til. Her er det store areal, godt personale, forskjellige avdelinger og det virker oversiktlig og greit. Så lenge vi har stor voksentetthet er det ok med store barnehager, sier han til Åsane Tidende.

I sin tale til barnehagen omtalte han åpningen som en milepæl.

— Det er en milepæl å åpne noe helt nytt og så flott som dette. Det er her barna skal begynne å lære og forberede seg til skolen. Gjennom lek kan man lære utrolig mye, og her ligger alt til rette for å legge et fantastisk grunnlag. Det fineste er det digitale lekeområdet de har fått til her, og det fikk jo vi prøvd også.

— Var det vanskelig?

— Nei, det var det ikke, kommer det kontant og selvsikkert fra byråden.

Dagen ble avsluttet med kaffe og kake før hverdagen nå tar til i det nye, lille samfunnet på Myrdal, og om kort tid vil alle plassene være fylt opp med digitaliserte og aktive unger.

Besøk Åsane Tidende på nett!

LEKNE: Byrådsleder Monica Mæland og oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit koste seg da de prøvde ut de nye lekeapparatene under åpningen av Regnbuen barnehage Myrdal på fredag.
Thomas Gangstøe