ARILD BERG KARLSENRUNE NIELSEN (foto)

I tre dager nå har location manager David Pinnington og hans lille team vært i Bergen for å ta stillbilder av Bryggen. Området er blitt fotografert fra alle mulige vinkler, og skal inngå i datagrafikken som skal skape illusjonen om byen «Trollesund», som er et viktig sted i boken, og dermed også filmen, «The Golden Compass».

Denne boken er den første i fantasy-trilogien «His Dark Materials, skrevet av Philip Pullmann. Regissør for filmen er Chris Weitz.

Håpet på noe mer

Det er Western Film Commission i samarbeid med Norwegian Film Commission som har fått filmskaperne til Bergen. Hans Otto Nicolaysen i Norwegian Film Commission er fornøyd med det. Han har som jobb å få utenlandske filmskapere til å lage film i Norge. Denne gang er det bare en bitte liten del av produksjonen som er lagt til Norge. Nicolaysen legger ikke skjul på at han hadde håpet på mer.

— Vi har jobbet med dette prosjektet i to år, og på et tidspunkt var det snakk om å gjøre deler av innspillingen i Bergen. Men så skiftet man regissør, og den nye regissøren ønsket i større grad å benytte seg av dataanimasjon, noe jeg utmerket godt kan forstå etter å ha lest boken, sier Nicolaysen til Bergens Tidende.

Nå er det blitt noen dagers filming på Svalbard, tre dager med stillfotografering i Bergen, og til våren er det meningen at et team skal komme og gjøre opptak i Veafjorden ved Osterøy.

— Produksjonsselskapet jaktet etter et område uten veier, uten telefonstolper - i det hele tatt et område som ikke bærer preg av den moderne sivilisasjon. Og så visste jeg tilfeldigvis om Veafjorden. De ble svært begeistret da de så det, sier Nicolaysen.

Ferdig om et års tid

— Vi liker Bryggen i Bergen veldig godt, og den kommer til å passe svært godt inn i vårt opplegg. Og selv om bildene vi tar vil bli bearbeidet, er jeg ikke i tvil om at folk vil kjenne seg igjen, sier location manager David Pinnington til Bergens Tidende. Han forteller også at innspillingen av filmen - som stort sett foregår i studioer i London - vil være ferdig i løpet av februar 2007.

— Men så vil det være et betydelig etterarbeid, ikke minst med datagrafikken, og det gjør at filmen høyst sannsynlig ikke får premiere før mot slutten av 2007, sier Pinnington.

De bildene som David Pinnington og hans team kommer hjem til London med er det produksjonsdesigner Dennis Gassner som skal ta hånd om videre. Han har hatt store oppgaver før, og på hans cv står filmer som «Road to Perdition», «O Brother, Where Art Thou?», «The Truman Show», «Bugsy» og mange, mange flere. Så da får man vel tro at Bryggens omskaping til Trollesund er i de beste hender.

David Pinnington, location manager

Nielsen, Rune
Rune Nielsen