• Det er erstatning for et tapt liv, sier bergenskvinnens advokat.

I oktober ble bergenskvinnens far dømt til to år og tre måneder i fengsel for gjentatte overgrep mot datteren, over en femårsperiode på 2000-tallet.

Faren er i 60-årene, mens kvinnen nå er 38 år gammel. Ifølge dommen fra tingretten skjedde overgrepene på 2000-tallet på Sørlandet, da kvinnen var hjemme på ferier, og ved ett tilfelle i hennes leilighet i Bergen.

Straffedommen er anket og dermed ikke rettskraftig. Faren har anket over både skyldspørsmålet og straffens lengde. I retten ba han om å bli frifunnet, og forsvareren hans viste blant annet til at det var «ord mot ord».

— Høyt beløp

Onsdag denne uken kom også dommen for erstatningen som kvinnen krevde. Resultat: Faren må betale henne 2,9 millioner kroner.

— Det er et høyt erstatningsbeløp. Jeg har aldri tidligere hatt saker med et så stort krav. Erstatningssummen synes jeg er rimelig grei, sier advokat Anna-Marie Berg.

Jeg har aldri tidligere hatt saker med et så stort krav

Anna-Marie Berg, bistandsadvokat

Hun er bistandsadvokat for bergenskvinnen. Kravet hennes i retten var 4,4 millioner kroner - altså halvannen million mer enn det som Kristiandsand tingrett nå har bestemt.

- Hvordan reagerer din klient på erstatningen?

— Hun er fornøyd. Det er alltid godt å bli trodd. Det er det viktigste av alt i slike saker, sier Berg.

— Det er erstatning for et tapt liv, legger hun til.

Erstatningen til 38-åringen omfatter både tapt inntekt, såkalt menerstatning, oppreisning og utgifter. Kvinnen er i dag helt ute av arbeidslivet og trenger ifølge psykolog langvarig behandling.

AdvokatOdd Johan Holck-Steen forsvarer sørlandsmannen i 60-årene. Torsdag ettermiddaghar han ennå ikke fått snakket med klienten om erstatningsdommen.

— Derforvil jeg heller ikke kommentere erstatningen, sier han til BT.

Skulle låse soveromsdøren

BT skrev om kvinnens historie i oktober, dagen etter at faren hennes ble dømt for overgrep i Kristiansand tingrett. I retten fortalte kvinnen om overgrep fra far allerede da hun var tenåring.

Faren ble anmeldt og pågrepet i 1990. I avhør erkjente han langt på vei straffskyld, men sa han ikke kunne huske. Saken ble henlagt på bevisets stilling, blant annet etter formelle feil i etterforskningen og etter at en psykiater ba politiet henlegge saken.

BT fortalte også om en «avtale» fra 1990, mellom barnevernet og den da 15 år gamle jentens familie. Den kom på plass etter at jenten hadde forklart seg om overgrep fra faren. «Jenta skal låse døren til rommet sitt om kvelden. Dette gjorde ho ikkje i starten - syntes synd på far», sto det i et punkt i avtalen.

«Hårreisende»

Overfor BT i oktober betegnet bistandsadvokat Anna-Marie Berg den såkalte avtalen som «hårreisende» og «uforsvarlig».

— Det var i realiteten hun som skulle beskytte seg selv mot overgrep fra far, og det ble hennes ansvar å sørge for at overgrep ikke skulle skje igjen, sa hun.

«TAPT LIV»: Bistandsadvokat Anna-Marie Berg synes kvinnen (38) har fått et «rimelig greit» erstatningsoppgjør. - Det er erstatning for et tapt liv, poengterer hun. ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN