Nå må Matre Instruments betale Stord-mannen 280.000 kroner i erstatning etter rotet rundt ansettelsesprosessen.

Et hodejeger-firma rekrutterte Lunde til jobben som økonomisjef i Matre Instruments våren 2006. Lunde takket ja og sa opp sin gamle jobb, for å få fortgang i jobbskiftet. Det skulle han ikke ha gjort.

— Noen uker senere ringte Matre Instruments og sa at ansettelsesprosessen var satt i bero, sier Lunde.

Dumpet

Firmaet ønsket ikke å ansette ham likevel. Det engelske selskapet som eide Matre Instruments, hadde kjøpt opp et annet firma der det var overflødige økonomer.

Matre Instruments viste til at ingen skriftlig kontrakt var blitt undertegnet, og tilbakeviste at de hadde gjort noen endelig avtale med Lunde.

Dermed ble økonomen arbeidsledig - hans gamle stilling var allerede besatt. Etter et par måneder fikk han seg ny jobb, men med lavere lønn enn han hadde hatt.

Stord-mannen gikk til søksmål. Nå har han vunnet mot Matre Instruments i Gulating lagmannsrett, etter først å ha tapt i tingretten.

Gratulerte med ny jobb

Retten finner det bevist at Lunde hadde god grunn til å tro at den muntlige avtalen med Matre Instruments var endelig. Retten viser blant annet til at hodejegerne, blant dem tidligere Brann-trener Kjell Tennfjord, hadde ringt og gratulert ham med jobben.

— Det er helt vanlig prosedyre når vi får beskjed om at noen har fått ny jobb, sier Tennfjord til bt.no.

— Det er en grundig dom. Den fanger opp det som skjedde på en god måte, sier Lunde.

Han er lettet over å bli trodd.

— Jeg har hatt det veldig tøft. Jeg mener selv at jeg har vært ærlig og redelig hele tiden. Det er tungt å bli sendt fra full jobb rett til arbeidskontoret, sier Lunde.

I tillegg til erstatningen, må Matre Instruments betale alle saksomkostningene hans, på totalt 192.732 kroner.

Hodejegere uskyldig tredjepart

Daglig leder Terje Fjellbekk i hodejegerbyrået Fjellbekk AS avviser at de har gjort noe klanderverdig i rekrutteringsprosessen.

— Det skjedde noe etter at vi hadde gjort vår jobb. I forhandlingene mellom Matre instruments og Lunde skjedde det noe vi ikke vet noe om. For oss var dette en helt normal lederutvelgelsessak, sier Fjellbekk.

Han tar til etterretning at Lunde har vunnet frem i andre rettsinstans.

— Jeg vitnet i saken, et ansvar jeg prøvde å skjøtte så nøytralt som mulig, sier han.

bt.no lyktes ikke i å komme i kontakt med ledelsen i Matre Instruments.