Regjeringen har fordelt midlene til de 1000 studentboligene som var lovet i statsbudsjettet. Bergen får 25 millioner kroner i statsstøtte, som er nok til 100 nye hybelenheter.

Det betyr at det fortsatt gjenstår 143 hybelenheter å finansiere i prosjektet til Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) på Grønneviksøren. SiB-direktør Egil T. Pedersen er skuffet over at ikke hele potten kom på en gang.

— Ingen katastrofe

  • Tidligere har departementet sagt at vi skulle få resten til Grønnesviksøren i år. Jeg vet ikke hvorfor de ikke står ved det. Men det er ingen katastrofe for oss. Vi legger til grunn at vi får resten av midlene det kommende året, sier Pedersen.

Aud Karin Oen (SV) er for tiden vararepresentant for Ågot Valle på Stortinget. Hun mener Bergen har kommet godt ut av tildelingen, og peker på at det er hard dragkamp mellom fylkene.

  • Denne regjeringen klarer å bygge 1000 nye boliger i året, mens Bondevik II-regjeringen bare klarte 350 i året, sier hun.

Presser byrådet

Bystyremedlem Simen Willgohs (SV) minner om at andre byer, som Stavanger, ligger dårligere an enn Bergen når det gjelder dekning av studentboliger.

  • Dette viser at Bergen prioriteres av regjeringen, og at arbeidet vi og studentorganisasjonene har gjort, sier han.

BT skrev forrige uke om alarmerende giftfunn på Grønneviksøren, som betyr at det må gjøres en omfattende tildekking før man kan bygge boliger der. Kommunen og utbyggerne krangler om hvem som skal betale for dette.

  • Nå må byrådet ta ansvar og sørge for at denne tomten blir byggeklar. Når regjeringen gir penger, må vi lokalt få fortgang på arbeidet, sier Aud Karin Oen.

Kan bruke mer penger

SiB-direktør Egil T. Pedersen er fortsatt optimist, og tror på byggestart etter planen like over sommeren.

— Giftfunnene skal vi håndtere uten at det forsinker prosjektet vårt. Vi kan dekke over og pæle, og slipper å rote opp i massene, sier han.

De fire arkitektkontorene som deltar i arkitektkonkurransen har nå presentert sine forslag. Et fellestrekk er fokus på miljøløsninger og lav energibruk. Da er det en god nyhet for SiB at departementet vil øke kostnadsnormen per hybelenhet med 100.000 kroner dersom det bygges energivennlig.

Alle forslagene vil også åpne opp elvebredden for allmennheten. Den gamle roklubben fra 1913 skal ikke rives, og blir en del av studentbyen.

Gult er kult

Mest fargerikt er forslaget fra arkitektkontoret Vaardal-Lunde, som ser for seg en knallgul fasade ned mot elven.

3RWs vil ha betong i de nederste etasjene som kan bære moduler i massivtre i etasjene over.

Lund & Partner vil samle hyblene i tre bygg, hvorav ett er langt og buet ut mot Møllendalsveien.

ABO Plan & Arkitektur vil bygge passivhus i Grønneviksøren. Passivhus har lavt energiforbruk gjennom god isolering og miljøløsninger.

Hva synes du om studentboligene? Si din mening under!