Christel Dahl var sterkt plaget av abnormt tunge og voksende bryster etter en underlivsoperasjon for tre år siden.

Slitsomt og smertefullt

— Det var svært slitsomt og smertefullt. Jeg hadde konstante smerter i nakke og skuldre. Kiropraktorhjelp og hormonbehandlinger hjalp ikke. Til slutt fant jeg ut at brystreduksjon kanskje kunne være en løsning. Jeg var kvalifisert til slik behandling på grunn av helseplagene mine. Fastlegen min var enig, og jeg havnet i køen på Haraldsplass. Den viste seg å være nærmest uendelig, sier Christel Dahl.

Endeløs kø

Da hun hadde ventet i et halvt år, fra sommeren 2006 til begynnelsen av februar i år, tok hun kontakt med sykehuset for å høre om hun hadde rykket fremover på listene. Det hadde hun ikke. Det nedslående svaret var at hun måtte finne seg i å vente på nærmest ubestemt tid. Ingen informerte henne om at det fantes andre muligheter.

— Da holdt jeg på å gi opp og innstilte meg på at jeg måtte leve med plagene mine for resten av livet, sier hun.

Tilfeldighet

Men så oppdaget hun noe, nærmest ved en tilfeldighet. Ved å søke på internett fant hun ut at det privateide Bergen Kirurgiske Sykehus (BKS) har en avtale med Helse Vest om å utføre den type operasjoner som hun ventet på.

Dermed begynte prosessen å rulle. Hun tok kontakt med BKS og fikk inngrepet utført i løpet av en uke. Nå er hun snart ferdig med 14 dagers sykmelding og klar for å begynne på jobb igjen. Det hele har kostet henne 265 kroner, det samme som egenandelen ved offentlige sykehus.

- Legenes fordømte plikt

— Det er fantastisk. Livet er lettere og mye bedre nå, sier hun.

— 1,6 kilo ekstra tyngde er borte. Smertene i skulder og nakke er i ferd med å forsvinne, jeg føler meg som et nytt og atskillig friskere menneske, sier Christel Dahl.

Hun kan ikke skjønne at leger kan få seg til å underslå opplysninger om at det finnes utveier når de selv ikke har ressurser til å stille opp.

— Det er legenes fordømte plikt å informere om hva som finnes av tilbud, mener hun.

Flere tilfeller

En 63 år gammel bergenskvinne som BT har snakket med, har opplevd akkurat det samme.

Hun sto på venteliste ved Haraldsplass i over ett år, og fikk vite at hun nok måtte stå i ett år til. Minst.

— Jeg fikk vite om tilbudet ved BKS helt tilfeldig via venner og kjente, og tenkte det var verdt et forsøk. Det viste seg å være såre enkelt. En erklæring fra fastlegen var alt jeg trengte. Like før jul troppet jeg opp på privatsykehuset og fikk time øyeblikkelig. 25. januar var inngrepet unnagjort, og nå føler jeg meg helt på topp, sier hun.

Skal begynne å trene

— Jeg har til og med planer om å begynne å trene. Det har jeg ikke gjort på mange år. De tunge brystene har vært en alvorlig hemsko for alt slikt, sier kvinnen, som stusser svært over at legene ikke finner det for godt å opplyse sine pasienter hvilke rettigheter de har og hvilke tilbud som finnes.

  • Det er jo snakk om helsemessige plager som slett ikke er til å kimse av, sier hun.

Hun står fortsatt på ventelisten ved Haraldsplass.

— Jeg har ikke sagt fra om at jeg er operert for lengst. Det kan jo være interessant å se hvor lang tid det tar før jeg omsider rykker frem i køen, sier hun.

Silje Katrine Robinson