25. april ble en hvit varebil stjålet fra Lien nær Danmarks plass i Bergen. Uken etterpå begynte flere båteiere i Hardanger å melde fra om at påhengsmotorene deres var stjålet fra båtplassene i Kvam. Også på Sotra meldte en båteier fra om tyveri av en motor.

Fattet mistanke

— Det var for det meste påhengsmotorer på 9,9 hestekrefter, forteller Johannes Råen, politioverbetjent ved gruppen som arbeider med mobil vinningskriminalitet i Hordaland politidistrikt.

Torsdag 3. mai la en person i Nes kommune merke til at en hvit varebil sto i nærheten av et polskregistrert vogntog. Vedkommende fattet mistanke om at noe ikke stemte, og kontaktet politiet i Hallingdal.

Motorerer i kjettingkassene

— Da de kom frem, traff de fire menn mellom 20 og og 45 år. Patruljen oppdaget at bilen var stjålet i Bergen og begynte å gjøre nøyere undersøkelser, forteller Råen.

— I kjettingkassene på vogntoget fant de påhengsmotorene gjemt. Vi regner med motorene hadde blitt sendt til Polen, dersom dette ikke hadde blitt oppdaget. Det er all grunn til å berømme publikum som følger med og politiet som utfører godt arbeid, legger han til.

Grovt tyveri

Motorene ble sporet til tyveriraidet i Kvam i Hardanger, og samtlige fire ble pågrepet og siden varetektsfengslet.

— De sitter nå fengslet på Østlandet siktet for grovt tyveri, forteller Råen.

Han mener tyveriene fremstår som organiserte og profesjonelt utført.

— Samtlige av tyveriene i Kvam ble meldt etter at motorene var stjålet. Ingen la merke til at de ble stjålet, sier Råen.

Politiet regner med at motorene skulle til Polen for å selges.

Råen ser ikke bort fra at flere båteiere i Hordaland blir utsatt for tilsvarende tyverier når båtsesongen nå er i gang og oppfordrer folk til å være på vakt.

STJÅLET: Ti båtmotorer ble stjålet i Hordaland i slutten av april og funnet i et polsk vogntog i Hallingdal.
POLITIET