– Vi fant det vi tror er kattemoren ihjelkjørt om lag tre kilometer inne i tunnelen fra Flåm-siden. Det var nesten umulig å se hva det var. Bare rester igjen, forteller aksjonsleder Randi Aarethun til bt.no i natt.

Kattungen

I den andre enden av den 11,4 kilometer lange tunnelen, bare en kilometer fra Gudvangen-siden, fant de en død kattunge.

– Det er helt forferdelig. Vi har en dyrlege med oss og hun sier at kattungen maks er åtte uker gammel, forteller Aarethun.

Berømmer de frivillige

Hun berømmer de 15 frivillige som har tatt del i leteaksjonen.

Da bt.no snakket med Aarethun klokken 01.15 i natt, hadde de bare et område på om lag en kilometer igjen av tunnelen å lete i.

Klokken 23.00 fredag kveld ble Gudvangatunnelen stengt. Tunnelen er 11.4 km lang. Den går på E16 fra Gudvangen til Undredalen.

Tror de er dumpet

Et kattekull er observert inne i tunnelen

– Vi tror noen har dumpet kattungene inne i Gudvangatunnelen. Det er helt hjerterått. Jeg blir så forbannet at jeg kunne ha dengt dersom har gjort det, sier Randi Aarethun i Dyrevernlaget i Indre Sogn til bt.no.

– Vi har på oss refleksvester. Utstyrt med håv og lommelykter håper vi å finne kattene i live, sier viltansvarlig Silje Bjørgan Torgersen i Aurland, Lærdal og Årdal kommune.

Halvtime i slengen

Kattene ble observert inne i tunnelen første gang for en uke siden.

– Vi stenger Gudvangatunnelen for all trafikk i en halvtime i slengen. Vi vil så slippe gjennom køen, og deretter stenge den i en halvtime igjen, sier vaktoperatør Ketil Molvær i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til bt.no.

– Vi syns det er kjempeflott at Statens vegvesen stenger tunnelen, slik at vi kan få lete. Det er bare så utrolig bra av en statlig institusjon at de skjønner hvordan de stakkars kattungene må ha det inne i det fryktelige bråket i tunnelen, sier Aarethun.

Dyrebeskyttelsen i Bergen melder for øvrig at de fant fire små kattunger torsdag. Kattemoren ble påkjørt, og ungene trenger en ny.

Randi Aarethun
Randi Aarethun