Den første hjorten ble funnet av Ole Einar Lunde mandag ettermiddag. Han ringte sin fetter, Oddmund Lunde, som undersøkte dyret.

— Det hadde ingen skader som tydet på ulovlig jakt. Det har nok kommet svømmende over Bjørnefjorden. Det er såpeglatte svaberg på stedet vi fant den, så den har vel kavet for å komme seg opp og dødd av utmattelse, sier Oddmund Lunde.

Hjorten er vanligvis en god svømmer, men den unge hunnhjorten har antakeligvis blitt overrasket av det dårlige været.

Onsdag fant Lunde en ny død hjort.

— Den lå og duppet i sjøen ved Vargavågen, som er omtrent en kilometer unna. Den så ut som om den hadde vært død omtrent like lenge som den andre vi fant. Det var ingen synlige skader på denne heller, sier Lunde.

Han tror den siste hjorten er moren til den første, og at de to har svømt sammen over fjorden.

Ifølge Berge Sørstrønen, formannen i Os Jakt og Fiskelag, er det ofte observert hjort svømmende over Bjørnefjorden.

— Men det hender de ikke klarer å orientere seg hvis det er skodde. De kan også bli desorientert av lys fra båter. Uten noe å orientere seg etter, kan de bli utmattet, sier Sørstrønen.

Han sier hjorten svømmer over til Os fra både Reksteren og Fusa, og til og med så langt som fra Austevoll. Fra Reksteren er det snaue 6 kilometer over til Bjørnen på Os, fra Fusa er det omtrent 7,5 kilometer - og fra Austevoll er det i overkant av en mil.

GLATTE SVABERG: Det er såpeglatte svaberg på stedet vi fant den, så den har vel kavet for å komme seg opp og dødd av utmattelse, sier Oddmund Lunde. <br/>FOTO: SVENN VEGARD LUNDE