Her var det plastdunker med natriumcyanid og lut, ren rykende salpetersyre, svovelsyre og saltsyre. Normalt inneholder lageret ved Åsane brannstasjon bokser med malingsrester som er levert inn fra beboerne i Åsane.

— Dette er en svært alvorlig sak. Vi aner ikke hvem som har dumpet dette. Derfor går vi åpent ut med en politianmeldelse, sier fylkesmiljøsjef Terje Aasen.

Det var da lageret skulle tømmes mandag giften ble oppdaget.

— Vår mann oppdaget 25 liters dunkene og fikk tatt hånd om dette. Vi konstaterte i ettertid hva disse dunkene inneholdt, forteller Arne Iversen som er avdelingsleder på BiRs spesialavfallsstasjon på Flesland.

Avfallstasjonen skal i utgangspunktet være låst, og nøkkel skal hentes på brannstasjonen i Åsane. Men Iversen utelukker ikke at den i perioder står ulåst.

— Jeg vet ikke beskaffenheten til disse beholderne. Men blandingen av cyanid og syre danner blåsyregass. Trekker du det inn, er du ferdig på et øyeblikk, sier han.

Cyanid

Cyanidgasser ble under krigen ble brukt til å henrette mennesker i gasskammer.

Det var også cyanidgass medlemmer av en nordafrikansk muslimsk organisasjon, North African Front, nylig ble arrestert for å ha planlagt å pumpe inn i T-banen i London.

Det er blant annet dette stoffet som fører til kvalme og hodepine hos personer som ikke er vant til å røyke, eller som får i seg for store doser.

Stoffet absorberes lett gjennom lunger, mage/tarm og hud.

LIVSFARLIG: På denne avfallsstasjonen i Åsane lå nok gift til å drepe hundrevis av mennesker.
Foto: Knut Strand