AGNETHE WEISSER

Hemmeligheten ligger i et bestemt stoff i muskelcellene — som også beskytter mot overvekt, sukkersyke og hjertesykdommer. Trøsten er at du får mer av det om du trener.

Det er NTNU-forskerne Ulrik Wisløff, Øyvind Ellingsen og Per Magnus Haram som har avdekket hvor viktig en spesiell vekstfaktor er når det gjelder utviklingen av velstandssykdommer, i samarbeid med et forskerteam ved Michigan University. Oppdagelsen vekker stor internasjonal oppsikt, og er publisert i siste nummer av det prestisjetunge tidsskriftet Science.

Stimulans

Det dreier seg om et stoff - eller en vekstfaktor - som stimulerer energiomsetningen i cellen, spesielt når det gjelder fett og sukker. De som har lite av denne vekstfaktoren, har lettere for å bli overvektige. Blodtrykket er høyere, fettstoffinnholdet i blodet er for høyt, de har tendenser til diabetes II (velstandssukkersyke) - kort sagt hele rekken av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer,

At trening og god kondisjon er sykdomsforebyggende, har vært vist før. Det oppsiktsvekkende med resultatene fra Trondheim, er hvilken nøkkelrolle vekstfaktoren spiller for kondisjon og hjertehelse, og - ikke minst - at begge deler er arvelig.

Ingen revolusjon

Dessverre er det ikke slik at de nye forskningsresultatene åpner opp for et revolusjonerende slankemiddel. Du kan ikke spise vekstfaktoren i en pille.

— Du kan trene. Undersøkelsene våre viser at gjennom kondisjonstrening øker mengden av vekstfaktoren. For folk med overvekt og risiko for hjerte- og karsykdommer er det derfor ekstra viktig å holde seg i form, sier Øyvind Ellingsen.

Adresseavisen/Bergens Tidende