Politiet sperret av og evakuerte hele området rundt Fanatorget, etter at politiets krimteknikere oppdaget rester av sprenglegemer i minibanken på senteret tirsdag morgen. Flere hundre mennesker ble berørt av evakueringen.

Bombeeksperter og en bombehund kom frem til Fanatorget like før klokken elleve i formiddag, og litt senere gikk en person iført fullt bombesikringsutstyr inn i lokalet.

(Saken fortsetter under videoen)

— Bombeteamet har klarert safen, og det er ikke funnet sprengstoff. Det kan ha vært sprengstoff tidligere, men det vil den videre etterforskningen vise, sier innsatsleder Bjørn Pollestad til bt.no etter at aksjonen var over i 14-tiden.

Sperringene rundt Fanatorget er fjernet, men området rundt minibanken forblir sperret mens kriminalteknikerne sikrer spor etter gjerningsmennene.

— Vi har foreløpig ikke oversikt over hvordan personene har tatt seg inn. Det vil bli klarlagt når vi går gjennom alle opplysningene.

Saken fortsetter under videovinduet...

Utvidet sikkerhetssone

Politiet utvidet sikkerhetssonen rundt senteret ved 11.00-tiden, og stoppet trafikken i krysset mellom Sandslivegen og Aurdalslia.

Én eller flere personer skal ha forsøkt å sprenge minibanken i natt, og man regner med at det var rester av sprengstoff fra denne hendelsen politiet fant.

— Gjerningspersonene har ikke lyktes, sa operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt tirsdag morgen.

Selv om sprengningsforsøket var mislykket, valgte politiet å ta de eventuelle sprengstoffrestene på høyeste alvor.

— Går dette av, kan det ha en voldsom kraft, sa operasjonslederen.

Alle de 45 ansatte ved Nav-kontoret i Ytrebygda ble permittert ut dagen.

— Kjedelig. Jeg beklager overfor alle dem som har tatt seg fri i dag for å ordne noe hos oss, sa administrativ leder ved Nav Ytrebygda, Mads Hagebø.

Barnehage evakuert

I Aurdalslia barnehage, som ligger i annen etasje i senteret, gikk brannalarmen i dag tidlig. Barn og ansatte evakuerte på vanlig måte og fikk så raskt beskjed om å bevege seg bort fra Fanatorget mot skolen 200 meter unna.

En av de ansatte fikk gå inn i barnehagen igjen ifølge med politiet for å hente telefonlister til foreldrene til de 35 barna.

— Foreldrene taklet det greit. En del hadde alt fått beskjed gjennom media, sier styrer Magnus Tufteland.

Tina Haugland Halland kom seg ikke på jobb i dag tidlig.

— Jeg hadde ikke trodd at dette skulle skje på Fanatorget. Men det er bra at politiet tar det på alvor.

Kay Hjelle måtte utsette handleturen med familien.

— Dette er skremmende, mente han.

- Bombe

Linn Jørgensen var på vei til en avtale på Nav-kontoret på Fanatorget da hun oppdaget at hele området var avstengt av politiet.

— De drev og sperret av parkeringsplassen og området rundt senteret med bånd. Jeg spurte politiet hva som hadde skjedd, og fikk beskjed om at det var en bombe som skulle detoneres, sier hun.

Jørgensen fikk vite at Fanatorget kom til å bli stengt lenge, kanskje hele dagen.

— Jeg prøvde å ringe Nav-kontoret, men det var ingen som tok telefonen. Nå drar jeg på jobb i stedet, fortalte hun.

Jordskjelv Siren Carlsen (bildet) er tillitsvalgt for de tolv leilighetene i toppetasjen på Fanatorget. Hun våknet av at brannalarmen gikk klokken 04.50 i morges og kontaktet vaktselskapet.

Elin Elvsås (Foto)

— Jeg slapp politiet inn klokken 04.50, fortalte hun.

Sammen med en rekke andre beboere er Carlsen nå evakuert. De sitter utenfor sperringene og venter på å slippe inn igjen.

— Jeg har faktisk blitt evakuert tidligere også, under et jordskjelv i Mexico. Da kom vi oss fort i sikkerhet. Det er verre nå, siden trusselen ennå henger over oss.

MÅLFRID BORDVIK
Tina Haugland Halland (t.v.) og Torill Thorsen kom seg ikke på jobb i dag tidlig.
SONJA YSTAAS
Kay Hjelle måtte droppe handleturen med familien i dag. - Dette er skremmende, sier han. (foto: Målfrid Bordvik)
Styrer i Aurdalslia barnehage, Magnus Tufteland, måtte evakuere sammen med 35 barn i morgentimene.
MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK