• Bla i bilder øverst! — Jeg har aldri hørt om skorpioner i bergensbosset før. Kanskje det er et kjæledyr som døde? sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Skorpionen dukket opp i et restavfallsspann som ble hentet inn i nærheten av Nesttun sør i Bergen.

Skudal avviser at skorpionen kan ha forvillet seg inn i bosset.

SAUMFARING: Analyserommet ligger i Conrad Mohr vei på Minde i Bergen.
BIR

— Det må være kastet fra en bolig og lagt i en pose, sier hun.

Analyserer avfallet

Renovasjonsselskapet undersøker nøye hva du og naboene kaster.

— Vi har et eget rom for plukkanalyse. Vi synes det er viktig å undersøke hva folk kaster slik at vi vet hva restavfallet er sammensatt av. Funn kan jo også påvirke informasjons-arbeidet. Nå ser vi at det kastes mye mat og tekstiler - også ubrukte sko kastes, sier Skudal.

I fjor fikk BIR inn totalt 83.105,44 tonn restavfall, der storparten ble samlet inn med bossbiler. Hver innbygger leverer rundt 425 kilo avfall i året.

Mikrobølgeovn i returpunkt

For de som ble skremt av skorpionen, kan vi berolige med at de fleste er ufarlige for mennesker - i motsetning til hva mange tror.

Blant cirka 1500 kjente arter er det rundt 30 som antas å ha et dødelig stikk. Stikkene fra de øvrige er gjerne ikke verre enn et bistikk, ifølge Wikipedia. Nesten alle de farlige hører til familien Buthidae, som kan kjennes på smale, pinsettlignende klør og en tykk hale.

Skorpionen trives ikke når det blir kaldt. I Europa finnes den nordligste bestanden i det sørlige England.

Hjort i plastpose

Det er ikke første gang BIR gjør oppsiktsvekkende funn. BT har tidligere skrevet om knekte langrennski, plaststrips, dyner og tepper - og en mikrobølgeovn som var presset gjennom sprekken på et offentlig returpunkt.

I slutten av 2012 ble renovatørene rett og slett skremt at de fikk levert inn en hjort i en plastpose i Fana.

Hvis du har et dødt dyr hjemme og ønsker å bli kvitt det, skal du gå til dyrlegen. Ifølge BIR må jegere grave ned avfallet eller henvende seg til nærmeste Gilde— eller Nortura-anlegg.

Selskapet har måttet ansette en person på heltid for å rydde returpunktene, og de ansatte har flere ganger har tatt syndere på fersken.

GRUFF: Denne kaffen falt åpenbart ikke i smak. Posene ble kastet uåpnet.
BIR