Trolig har den vernepliktige marinegasten fra Bryne falt eller sklidd slik at han havnet i vannet mellom kaikanten og KNM «Falk», som lå til kai ved siden av «Skarv». Men hva som konkret skjedde på Haakonsvern orlogsstasjon i morgentimene i går, er fortsatt et mysterium.

Tilstanden til soldaten var sent fredag ettermiddag betegnet som alvorlig, opplyser Haukeland universitetssykehus.

— Han er tilkoblet hjerte- og lungemaskin, opplyser kommandørkaptein Thom Knustad, vakthavende talsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter.

- Alt var normalt

Pål Christian Warhuus, som er tillitsvalgt for de menige i 22. MTB-skvadron, hilste selv på skiltvakten da hans båt kom til kai etter en lang øvelse i 04-tiden fredag.

— Jeg sa god natt og gikk for å pusse tennene. Han stod på plass og det var ingenting som ikke virket normalt. Så sovnet jeg, og fikk ikke høre om ulykken før jeg våknet igjen utpå dagen, forteller Warhuus.

Skvadronssjef Oddgeir Nordbotten kom til stedet like etter klokken 05.30, drøye ti minutter etter at 19-åringen ble fisket livløs opp av sjøen. Da var mannskap fra «Skarv» i full gang med gjenopplivningsforsøk. Nordbotten anslår at har marinegasten lå mellom 10 og 20 minutter i vannet.

Etterforskes

Laksevåg lensmannskontor etterforsker hendelsen som en tragisk ulykke, forteller lensmann Harald Andersen.

— Jeg vil gi honnør til folkene på Haakonsvern. De har gjort i kjempejobb med redning og gjenopplivning, sier Andersen.

Dykkere fant hodeplagget og sambandsutstyret til 19-åringen på bunnen midtveis under «Falk». Det tyder på at det er der han har falt i sjøen, mener orlogskaptein Nordbotten. «Falk» er ubemannet, men det er vanlig at skiltvakten på naboskipet tar en titt på trosser og lignende. Forsvarets hovedkvarter på Jåttå vil sette ned en undersøkelseskommisjon etter ulykken, noe som er rutine ved alle alvorlige personellskader.

SA GOD NATT: Menig Pål Christian Warhuus, som her står på KNM «Geir», var en av de siste som så 19-åringen på vakt før ulykken skjedde. Marinegasten ble funnet livløs mellom «Geir» og «Falk», som ligger i bakgrunnen.<br/>Foto: TOR HØVIK
FOTO: TOR HØVIK