GARD STEIRO

EYSTEIN RØSSUM

TROND NYGARD-STURE

Regnskapet kan bli et avgjørende bevis mot de fire halliksiktete estlenderne. Den lille notatboken inneholder blant annet opplysninger om flere kunder, telefonnumrene deres, hvilken pris som ble avtalt og hvor mye den enkelte prostituert har tjent.

Listene gir en pekepinn på hvor mye ligaen kan ha sopt inn på virksomheten i Bergen og Drammen.

Lommene fulle av penger

I går ble de to antatte hovedmennene varetektsfengslet for fire uker. Begge nekter for å ha drevet prostitusjonsvirksomhet i Bergen og Drammen:

  • En 42 år gammel skipper, bosatt på Sotra, skal ha hatt ansvar for to bordeller i Bergen. Han skal også ha drevet rekruttering av prostituerte fra Estland, bestemt prisene og sørget for annonsering på nett og aviser.

Da han ble pågrepet, hadde han 23.000 kroner i kontanter i lommen.

  • En 26 år gammel mann, bosatt i Estland, ble pågrepet i Drammen. Politiet mener han blant annet har transportert kvinner til Norge. Han kom til Bergen like før helgen. Da hadde han med seg to kvinner i bilen. Den ene av dem var prostituert og skulle jobbe i Knøsesmauet.

Også han hadde mye penger på seg da han ble pågrepet: 47.000 kroner.

Beskyttelsespenger

De to mennene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 60A. Dette betyr at politiet mener å stå overfor en organisert, kriminell gruppe. For de siktede er konsekvensen at strafferammen for hallikvirksomheten blir fordoblet, fra fem til ti års fengsel.

Bakgrunnen er opplysninger som kom frem da politiet avlyttet mennenes telefonsamtaler. Her skal de ha snakket om prostituerte, økonomisk fortjeneste og mobiltelefonene som ble brukt for å ta imot sex-bestillinger.

Politiet skal også ha overhørt en samtale der de siktede snakker om det som kan være østeuropeisk mafia. De snakker blant annet om å betale beskyttelsespenger for å unngå trøbbel.

Politiet er svært tilbakeholdne med opplysninger om denne delen av saken. Det gjenstår fortsatt mye etterforskning. Blant annet skal etterforskerne til Estland for å avhøre flere vitner.

Mange annonser

Det er foreløpig uklart hvor lenge prostitusjonsvirksomheten har pågått. Leiligheten i Knøsesmauet ble leid ut til den 26 år gamle siktede i april i fjor. Leiligheten i Domkirkegaten har vært i esternes besittelse i halvannet år.

Politiet sitter så langt med navn på ca. ti kvinner som kan ha jobbet som prostituerte de siste månedene.

Bergens Tidende har helt siden høsten 2003 kartlagt sex-annonser i Bergen. Mange av disse kan knyttes til ligaen.

Totalt har BT registrert 21 ulike annonser med mobilnumre som avisen vet har vært disponert av esterne. I annonsene er det bilder av en rekke forskjellige kvinner. Den første annonsen ble publisert på internett allerede i november 2003.

Den fjerde av de halliksiktete, en kvinne i 20-årene, slapp å møte i retten i går. Politiet vurderer å fremstille henne for varetektsfengsling i dag.