En jerv, eller kanskje flere, hadde gått løs på sauene til Fjærland-bonde Arnold Berge. En hendelse for rundt 14 dager siden hadde gjort bonden mistenksom.

— Da var det sau som var blitt tatt i nabodalen. Derfor har vi fulgt litt ekstra godt med i det siste. Men jeg tenkte ikke på jerven i det hele tatt, sier Berge.

Skjønte at noe var galt

Onsdag tok han turen opp i Bergedalen i Fjærland, der sauene hans beiter. Med seg hadde Berge rovdyrkontakt Einar Fortun.

— Vi skjønte at noe var galt da vi så masse fugl som sirklet over flere områder i dalen, forteller han.

Både ørn og kråker flakset rundt i beiteområdene.

MAKABERT: Dette var synet som møtte sauebonde Arnold Berge på onsdag.
GAUTE DVERGSDAL BØYUM

Døde sauer i alle retningerSammen satt de seg ned og observerte fuglene.

— Vi merket oss hvor de landet, og gikk mot noen av disse stedene. Da så vi døde sauer i alle retninger. Noen av sauene hadde fått hodet bitt av, forteller Berge.

Han talte rundt ti stykker, men da hadde han langt fra lett overalt.

— Det er nok mange, mange flere ofre, sier bonden, som eier over 200 sauer.

- Jerven er en lystmorder

Verken han eller Fortun var i tvil om at det var jerven som hadde vært på ferde. De anslår at de fant sauene én til to dager etter at jerven hadde vært der.

— Jerven er en lystmorder – den dreper alt på sin vei. Den kan ta hundrevis av gangen. Hensikten er at den skal lagre mat til vinteren, men jeg tror den har lagret litt for store mengder nå, sier Berge.

Vil søke fellingstillatelse

— Det er litt håpløst. Vi styrer med sauene hele vinteren og våren, og så finner vi dem slik, sier han oppgitt.

Nå vil han at det skal søkes om fellingstillatelse for jerven i området.

— Jerven begynner å bli et stort problem, særlig i indre Sogn. Der har det alltid vært et jerveproblem, men nå har de tydeligvis kommet hit også, sier Berge.

UNDERSØKTE SAUENE: Rovdyrkontakt Einar Fortun (bildet) var med sauebonde Arnold Berge da de fant og undersøkte de døde sauene på onsdag.
GAUTE DVERGSDAL BØYUM