En 181,4 kvadratmeter lang hyllest til ytringsfriheten og Grunnloven ble «plantet» av Festspillene på Torgallmenningen denne uken.

Som en grønn lunge, fylt med bøker, snacks og bakoverlendte sommerstoler, skulle de tre venninnene Oda Agdal (17), Oline Rio (16) og Ingrid Udd Sundvor (17) ønske at den var der hele året.

— Er det lov å ha piknik her, liksom? Er det okei at vi sitter sånn på Torgallmenningen? Det var det jeg tenkte da jeg først så den, men det er helt fantastisk å sitte her, sier Agdal.

Halvannen time har de hatt på plastplenen, etter å ha tatt over vekslingen av de stripete fluktstolene fra noen kamerater.

— Bruk det offentlige rom!

Rundt dem sitter både unge og eldre, og en hel del barnefamilier. Et kjærestepar har slengt seg langflat ned et steinkast unna.

«Det eksisterer et offentlig rom. Ytringsfriheten er lovbestemt. Vi har en frihet ikke mange har. Bruk det!»

Slik lyder Festspillenes ord om den 181,4 kvadratmeter store ytringsfrihetsplenen.

Bak prosjektet står åtte studenter og multikunstneren Staffan Mossenmark.

— Vi hadde veldig få rammer, men fikk beskjed om at det skulle være et prosjekt for et bredt publikum og derfor burde skje i det offentlige rom. Vi ville også knytte det opp mot 200-årsjubileet for grunnloven. Så med det i bakhodet ble valget av ytringsfrihet naturlig, sier student Karoline Kolby om prosjektet.

Frihet til å sitte på plenen

Dansegulv, høytlesning og fotball er bare noen av aktivitetene i det avlange, offentlige rommet.

Mellom klokken 14 og 15 lørdag ble den omgjort til «Speakers's corner», som et fritt og styrt rom for debatt.

— Vi vurderte å si noe om ytringsfriheten, men slo det fra oss.

- Hva ville dere sagt?

— Noe om at ytringsfriheten er noe man må verne om, sier Agdal.

— En hyllest til det å nyte livet slik vi gjør i dag!, supplerer Rio, mens Agdal skyter inn:

— At vi har frihet til å gjøre det vi vil. Og så har vi jo som samfunn forbedret oss de siste 200 årene. Vi har en rett til å sitte akkurat her, for eksempel.