Fredag ble det avholdt heldagsprøve i matematikk for de 150 elevene på 10. trinn ved Rå skole i Bergen. På prøven oppdaget lærerne at flere elever hadde funnet oppgaven på internett og tatt den med seg på prøven.

— Det er noen elever som har vært inne på nettet før prøven og fått tak i eksempeloppgaven fra Utdanningsdirektoratet. De har skrevet den ut, og den er blitt distribuert på skolen på forskjellig vis, sier Hanne Hovland, rektor ved Rå skole.

Hun understreker at dette ble oppdaget tidlig fredag. Oppgavene ble samlet inn og ingen elever fikk sitte med den under prøven.

— Prøven var heller ikke helt identisk med eksempeloppgaven. Vi gjorde noen endringer, slik vi pleier, sier hun.

- Ville vært urettferdig

Det samme skjedde på Sogndal ungdomsskule. Da lærerne oppdaget det, ble det bestemt at elevene må gjennom nye prøver. Også på Kjenn skole i Lørenskog ble tentamen annullert.

Prøven på Rå skole vil imidlertid bli stående.

— Mange elever har gjort en skikkelig jobb, og det vil være urettferdig å annullere hele prøven. Den vil bli rettet og vurdert. Det vi velger å gjøre, er å ha et par prøver ekstra i forhold til det vi hadde planlagt, for å sikre at vurderingen blir riktig. Hvis noen har fått god uttelling på grunn av juks, vil dette merkes, sier rektoren.

- Så nå må alle avgangselevene ta ekstra matteprøver?

— Ja. Det er for å sikre en skikkelig vurdering.

- De som hadde med seg oppgavene blir kanskje ikke så populære på skolen nå?

— Det kan godt være. Det lønner seg ikke å jukse, sier rektoren.

Hun legger til at de elevene som ble tatt på fersken med eksempeloppgaven på prøven, kan få en reaksjon. Dette skal kunne gjelde noen få elever.

— Men hvor mange som har regnet på og pugget oppgavene på forhånd, er vanskelig å vite, sier Hovland.

Er ikke hemmelige

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Trine Oskarsen i Utdanningsdirektoratet, er det ikke meningen at oppgavene skal være hemmelige.

— Vi ønsker tvert imot at elevene skal bruke eksempeloppgavene som en veiledning sammen med læreren, sier Oskarsen.

Det er nemlig ikke slik at skolene skal bruke oppgavene som heldagsprøver - det er på grunn av opphavsrettigheter at oppgavene er passordbeskyttet.

— Det er eksempeloppgaver, som er laget først og fremst for at elevene skal kunne øve til eksamen. De er ikke laget som heldagsprøver. Vi råder skolene til å endre oppgavene før de lager prøver, sier Oskarsen.

Er det riktig at alle elevene må ta ekstra matteprøver? Diskuter saken her.