GARD STEIRO

— Jeg skulle sjekke vognkortet da det dukket opp et ark med navn og bilnumre. Først forsto jeg ikke hva det var jeg hadde i hendene, forteller Henrik Holm fra Bergen.

Da han studerte listen nærmere, oppdaget han en person som har vært hyppig omtalt i mediene de siste månedene. Bak navnet sto det «nark».

— Herregud, tenkte jeg. Er det politiets spaningspapirer som ligger og slenger?

Union MC

Henrik Holm er på utkikk etter ny bil. Tirsdag var han hos forhandleren og bestemte seg for å prøvekjøre en brukt Ford Mondeo stasjonsvogn.

— Jeg kjørte litt rundt og tittet etter hvert ned i hanskerommet.

Inne i en sort mappe, sammen med bilens brukermanual, fant Holm et sammenbrettet papir datert 21. august 2003.

— Det er en liste med 17 registreringsnumre og beskrivelser av kjøretøyene. Så følger en kolonne med navn på personene som disponerer bilene, sier Holm.

Totalt er 15 bergensere navngitt i dokumentet. De betegnes som «aktuelle personer». Bak hvert navn er det oppgitt hvilken kriminalitet bilførerne er mistenkt for å stå bak.

— Her står det alt mulig rart. Noen har bare grisekjørt, andre driver visstnok med vinningskriminalitet.

På listen står blant annet en person med nær tilknytning til motorsykkelklubben Union MC. Ifølge listen er han mistenkt for å stå bak narkotikakriminalitet.

- Skremmende

I bruktbilens vognkort står det ingenting om at den har vært eid av Hordaland politidistrikt, men det er presisert at den er godkjent som utrykningskjøretøy. På taket står fortsatt antennen til politiets sambandsutstyr.

— Det er skremmende at politiet ikke passer bedre på papirene sine. Dette dokumentet kunne jo havnet i hendene på hvem som helst, sier Holm.

Han reagerer spesielt sterkt på at opplysninger om hva personer er mistenkt for, havner på avveie.

— Slik informasjon kan jo misbrukes. Hvem som helst kunne stått på den listen. Det kunne vært noen jeg kjenner. Ja, det kunne vært meg de mistenkte for råkjøring, sier Holm.

- Sterkt beklagelig

Visepolitimester Geir Gudmundsen legger seg flat når Bergens Tidende forteller om det uvanlige funnet.

— Slikt skal ikke skje. Det er sterkt beklagelig om sensitive opplysninger havner i hendene på andre enn politiet. Slikt materiale kan misbrukes, sier lederen for Felles operativ enhet ved Hordaland politidistrikt.

Han mener politiet kan ha leaset stasjonsvognen i en periode. Sannsynligvis er det et lensmannskontor som har benyttet den som sivil tjenestebil.

— Jeg vil naturligvis undersøke saken nærmere. Når slikt skjer, må vi skjerpe rutinene våre.

Ifølge Gudmundsen er det ikke vanlig at politiet kjører rundt med denne typen lister i bilene sine.

HEMMELIG LISTE: Henrik Holm ante ikke at stasjonsvognen han prøvekjørte hadde en fortid som sivil politibil. - Jeg fikk sjokk da jeg så hva som lå i hanskerommet, sier bilkjøperen.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG