Onsdag morgen aksjonerte politiet mot en bygård i Lyder Sagens gate 21 like ved Nygårdsgaten i Bergen sentrum. Etter det bt.no kjenner til, ble det funnet nesten halvannet kilo hasj, flere hundre gram amfetamin og et større antall tabletter. Dessuten fant politiet nesten 50 gram heroin, i tillegg til marihuana.

Fire fengslet

Beslagene ble gjort i byggets tredje og fjerde etasje. Ifølge politiet var det forholdsvis enkelt å finne frem til de ulovlige stoffene. Noe av narkotikaen ble funnet i en mikrobølgeovn. Da politiet sjekket hva som lå under et badekar, fant de en sokk med narkotika, ifølge politijurist Rudolf Christoffersen.

Torsdag ble fire av de ti varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Christoffersen tar sikte på å fremstille de seks andre fredag.

— Penger ut av landet

— Ingen av dem som ble pågrepet har lovlig opphold i Norge. Noen av dem er asylsøkere, andre har fått avslag på søknad om opphold og har vært utvist, men er kommet ulovlig tilbake til Norge. De har verken arbeid eller inntekter fra staten, men lever her likevel, sier Christoffersen.

— To av dem har sendt ut større pengebeløp fra landet. Det dreier seg om henholdsvis 78.000 kroner og 60.000 kroner. Vi mener disse pengene stammer fra narkotikaomsetning, blant annet i Nygårdsparken, legger han til.

To av de fire har forklart at de har tilholdssted på asylmottak i Nordland, en bor i Oslo mens den fjerde ikke har fast adresse. Ifølge egne opplysninger bor de altså ikke i hybelhuset. Bt.no har vært i kontakt med huseieren. Han sier at det er 25 hybler i bygget, men ønsker ikke å kommentere saken.

Fantoft-parallell

Flere av de siktede skal ha forklart at det var mellom 40 og 50 mennesker i bygget mens de oppholdt seg der. De mener at narkotikaen kan tilhøre andre personer.

Kaj Wigum forsvarer en av de siktede.

— Selv om min klient var i huset da narkotikaen ble funnet, betyr ikke det at han hadde noe med stoffet å gjøre. Det blir som at samtlige på en oppgang på Fantoft studentby skal fengsles, dersom man finner narkotika på kjøkkenet som benyttes av alle, sier han.

Dommeren så bort fra Wigums argument og fengslet de fire.

— Vi kommer til å sjekke om det er fingeravtrykk på narkotikaen og om det finnes DNA-treff som kan knytte beslaget til de siktede, sier Rudolf Christoffersen.

Alle de fire mennene er asylsøkere fra Afrika.

BESLAG: I dette bygget i Lyder Sagens gate ble et større parti narkotika funnet onsdag morgen. Butikken på gateplan har ingenting med saken å gjøre.
PER LINDBERG