– Vi møttes på en sånn dere chatteside på Internett. Vi sendte e-post til hverandre i en måneds tid før vi avtalte å møtes. Da vist det seg at vi bodde 300 meter unna hverandre, på hver vår side av Ortuvannet, sier Astrid Vatten.

I sommer giftet hun seg med Jørund Ståle Mikkelsen

– Hadde du sett ham før?

– Nei, faktisk ikke. Jeg hadde i hvert fall ikke lagt merke til ham. Selv om vi hadde bodd så nær hverandre i rundt et år.

Sønnen tok affære

– Hvorfor bestemte dere dere for å møtes i virkeligheten?

– Sønnen til Jørund sa at nå må du ta deg sammen pappa og møte hun derre damen på ordentlig. Og så ble det sånn. Vi gikk en tur sammen rundt vannet. Jeg syntes det var en kjempefin og tøff mann. Det ble flere turer rundt vannet. Et og et halvt år senere så var vi gift.

Det har begge to vært før.

Ikke så kjekt å gå på byen

– Jeg ventet lenge med å fortelle ham at det var en gammel bestemor han chattet med. Men det hadde han lest mellom linjene.

– Hvordan var det å finne ektemannen sin på Internett?

– Jeg synes det var greit å treffes på den måten. Vi hadde chattet masse og kjente hverandre ganske godt på forhånd. Når du er så gammel som meg så er det ikke så kjekt å gå på byen. Jeg er 49. Gubben er bare 47, sier Astrid Vatten.

Nå har de to solgt leilighetene sine ved Ortuvannet og flyttet sammen på Sotra.

Ikke lenger tabubelagt

Datanerdenes dominans på sjekkesidene på Internett er forbi, sier sosiolog.

Ingvild Sommer er sosiolog og har skrevet hovedoppgave om sjekking på nett. Hun er også ansatt i Q500, et av de største sjekkestedene på nett i Norge.

– Hvor vanlig er nettsjekking?

– Det er blitt veldig vanlig. Da jeg leverte hovedoppgaven min i 2003 var nettsjekking litt tabubelagt. Folk var litt flaue for å fortelle at de drev med det. Nå er det en vanlig arena å bruke for single på jakt etter en partner. Vi på Q500 har 100.000 norske brukere, og en gjennomsnittsalder på 42 år.

I ro og mak

– Så det er ikke bare datanerder som sjekker på nett?

– Nei. Men i gamle dager tenkte nok folk sånn.

– Hvilke forskjeller er det mellom sjekking på nett og sjekking på gamlemåten?

– På nettet er målet å treffes ansikt til ansikt. Så det er nok ikke så veldig forskjellig. Men den første kontakten er annerledes. Lukt, fakter og mimikk vises ikke for den andre. Det kan være både bra og dårlig.

– Noen andre fordeler?

– På nettet kan man vurdere potensielle partnere i ro og mak. Og hos oss kan man ta en relasjonstest, som stiller spørsmål om interesser, verdier, personlighet og slike ting, og så leter datamaskinen frem aktuelle partnere.

Ikke funnet noen selv

– Noen ulemper ved å sjekke på nett?

– Noen forteller at de blir litt blaserte. Det ligger så mange mulige partnere der ute at man glemmer menneskene bak profilene. Det er det viktig å huske på.

– Mange som gifter seg etter å ha møttes på nett?

– Vi i Q500 har bare holdt på i to år, men har allerede fått brudebilder fra folk som har giftet seg etter å ha møttes hos oss.

– Har du funnet deg en partner på nett noen gang?

– Nei.

Andre sjekkesider på nett er Møteplassen , Match.com og sukker.

NYGIFTE: Jørund Ståle Mikkelsen og Astrid Vatten møttes på internett. Da de skulle møtes i virkeligheten fant de ut at de bodde noen hundre meter fra hverandre i Fyllingsdalen.
Valde, Vegar