— Det kom noen rare knirkelyder fra insektet da jeg plukket det opp i et syltetøyglass, men det var rolig helt til vi slukket lyset og skulle legge oss. Da ble det «full fyr» i esken, forteller Bjarne Halvorsen.

«Stod opp fra de døde»

— Så lenge det var lyst var det ikke noe futt i insektet. Så jeg la det over i en pappeske med hullete plastfolie over så det skulle komme luft til. Der stod det til lyset ble slukket om kvelden og vi skulle legge oss.

— Hvis dyret hadde holdt seg i ro, ville jeg tatt vare på det. Men da det ble full fres tenkte jeg at det kunne komme seg ut. Stort var det også, bare kroppen var like lang som en lillefinger. Vi ble skeptiske til å ha et så stort, ukjent insekt i huset. Derfor slapp jeg det ut.

Dødningehodesvermer

— Dette er hva vi på norsk kaller en dødninghodesvermer, sier Petter Jordan, forskningstekniker ved entomologisk avdeling på Universitetet i Bergen.

— Navnet vil du kunne se ut fra dødninghodet den har på ryggen.

— På latin kalles insektet Acheromtia atropos, og det hører hjemme i landene rundt Middelhavet. Det hender insektet trekker nordover, men å finne det i Norge på denne årstiden er sjelden fordi dødninghodesvermeren ikke er i stand til å overleve de kalde vintrene her i nord.

— At insektet har sittet i ro skyldes nok det samme man ser hos humlene. På grunn av at temperaturen synker får de ikke nok energi til å kunne fly. De trenger jevn temperatur for at musklene skal fungere på ordentlig måte. I tillegg er disse insektene nattaktive. Det er nok forklaringene på at dødninghodesvermeren som ble funnet våknet til live igjen, mener Petter Jordan.

VÅKNET DA LYSET GIKK: Det syv centimeter lange insektet våknet til liv da det ble mørkt. – Da slapp jeg det ut, forteller Bjarne Halvorsen.