På et bakrom, gjennom tre låste dører fra butikklokalet, ligger lørdagens mest omtalte «butikkunde».

Høyst bevegelig og nysgjerrig — med sorte, intense øyne - stirrer det prikkete og stripete krypdyret på oss fra innsiden av plastburet. Slangen stikker ut den splittede tungen sin, bukter seg frem og tilbake - og reiser kroppen så høyt at det lille slangehodet nesten når opp til toppen av buret.

- Aldri opplevd noe i nærheten

En ung, kvinnelig Meny-kunde gjorde det oppsiktsvekkende funnet i 16-tiden lørdag. Slangen lå da og beveget seg blant drueklasene, i frukt- og grøntavdelingen hos Meny på Åsane Storsenter i Bergen.

Kvinnen ga beskjed til betjeningen, som måtte ta hånd om den vel 30 centimeter lange slangen i klasene av grønne Vittoria-druer fra Italia.

— Hun håndterte det veldig bra, og kolleger av meg kom til med en gang for å hjelpe. Jeg har aldri tidligere opplevd noe i nærheten av dette, sier daglig leder Erling Nilsen på Meny.

BUTIKKSJEF: Daglig leder Erling Nilsen på Meny forteller at slangen ble funnet midt blant drueklasene i fruktdisken.
Odd Mehus

En vekter tok på seg stikksikre hansker og fanget slangen. Den befinner seg i skrivende stund i et bur på butikkens bakrom.— Vi har fått låne et bur fra dyrebutikken her på senteret, sier Nilsen.

Karen Mørner Sletten kom til fruktdisken like etter at slangen var blitt oppdaget.

— Den var jo bitteliten og tynn, men den virket litt aggressiv. Det var litt ekkelt og uvant, den ble veldig slangeaktig med det hodet, sier Sletten.

Ligget i dvale

Politiet ble varslet om den ubudne gjesten i fruktdisken, og prøver nå å finne ut hvem som skal ta hånd om slangen.

— Vi har koblet inn Mattilsynet, og forsøker å få kontakt med Akvariet i Bergen. Vi vet ennå ikke om slangen er giftig, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt.

Trolig har slangen ligget i dvale på et fruktlager - og så kviknet til da druene ankom butikken.

For butikksjefen er slangefunnet også alvor.

— Vi skulle gjerne vært denne hendelsen foruten. Jeg tviler på at dette får noen konsekvenser for oss som butikk, men det handler jo også om matsikkerhet. Det viktigste nå er å finne ut hva dette er for noe og hvordan slangen kom seg med i druekassen, sier Nilsen.

Han forteller at druekassene som kommer fra det italienske pakkeriet er åpne, altså uten lokk, og at hver kasse har et unikt nummer.

— Det gjør at leverandøren Bama kan vite nøyaktig når og hvor disse druene ble plukket, sier Nilsen.

Ligger i bur

Det er ikke kjent hvordan slangen havnet mellom frukten på Meny.

En lokal politipatrulje rykket ut. Nå forsøker politiet å få noen til å ta hånd om den 30 centimeter lange slangen, samt stadfeste hva slags slange det er snakk om.

— Dersom vi ikke får plassert den midlertidig på Akvariet i Bergen, har veterinærtjenesten i Arna mulighet til å huse den senere i kveld, sier Myrtvedt.

- Ikke farlig

Reptilsjef Remi Andersen ved Akvariet i Bergen mener Meny-slangen kan se ut som en buorm.

— Ved første øyekast ser det ut som en klassisk «Garter snake», eller en europeisk buorm. De er helt ufarlige og giftløse. Som voksen kan den bli opp mot 90 centimeter, sier Andersen.

Ikke lenge etter ringer slangeeksperten for å korrigere seg selv.

— Dette er en Western Whip snake, ikke giftig den heller. Slangen kan bli opp mot to meter lang som voksen, derfor er nok dette snakk om et ungdyr som har forvillet seg med i lasten, sier Andersen.

Slangetypen er mest utbredt i de varmere delene av Europa, som Italia, Spania og Frankrike.

Andersen er lørdag på vei til Åsane senter for å hente slangen, som vanligvis spiser mindre slanger, øgler og små pattedyr.

— Vi tar den inn til Akvariet, men jeg tviler på at vi får beholde den. Direktoratet pleier å si nei når vi søker om tillatelse til å beholde slanger som ikke naturlig tilhører vår fauna, sier han.

- En sensasjon

Den aktuelle drueleveransen i Meny-butikken er levert av Bama-gruppen. Kvalitetsdirektør Jens Strøm mener slangefunnet er en liten sensasjon.

— Dette har jeg aldri opplevd i mine mange år i bransjen. Hvordan slangen er havnet med på turen fra Italia, er et lite mysterium. Sannsynligvis har den ligget inni en av drueklasene, sier han.

Nå vil Bama ta slangefunnet opp med den italienske drueleverandøren. Sånt skal ikke skje, sier han.

— Det skjer titt og ofte at insekter følger med slike varer, men det er ikke like hyggelig med slanger blant frukten vår. Vi kommer nå til å sende bildene over til leverandøren, så får vi høre hva de har å si. Leverandøren kommer sannsynligvis til å bli like overrasket som det jeg ble, sier Strøm.

Neppe flere slanger

Butikksjef Nilsen har gjort sitt ytterste for å forsikre seg om at det ikke ligger flere krypdyr i fruktdisken.

— Vi har kastet alt av grønne druer og fjernet andre varer som sto i nærheten. Det skal normalt ikke være fare for smitte fra slanger, det er bitt som er utfordringen, sier han.

Butikksjefen rakk ikke å få snakket med kunden som fant slangen. Han ønsker at hun tar kontakt med butikken, slik at han kan få takket henne ordentlig.

PS: BT ønsker også å snakke med kvinnen - bruk gjerne tipstelefon 02211.

FANGET: Dette er slangen som kveilet seg blant grønne druer på Meny i Åsane.
Odd Mehus
GIFTLØS: Slangen, en Western Whip snake, kan bli opptil to meter lang, men er ikke giftig.
Odd Mehus
SENSASJON: Bama-gruppen, som importerer druene fra den italienske leverandøren, kaller slangefunnet en sensasjon.
Odd Mehus
TIL DYREBUTIKKEN: Her er slangen midlertidig innlosjert i dyrebutikken Min Beste Venn på Åsane Storsenter.
Politiet