Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Røde Kors, politi og brannvesen er satt inn i søket etter den nederlandske seilbåten «Warnow», som har vært savnet i to uker.

Tidligere torsdag ettermiddag lokaliserte et redningshelikopter olje i sjøen utenfor Nautnes i Øygarden. I tillegg er det funnet flere gjenstander. Torsdag kveld opplyste Hovedredningssentralen Sør-Norge at en del av vrakgodset er sjekket ut av folk som kjenner den nederlandske båten.

— Vi kan verken bekrefte eller avkrefte at noen av disse gjenstandene stammer fra seilbåten. Det er blant annet funnet en kvittering skrevet på nederlandsk, men den er sjekket ut av saken, sier innsatsleder Synnøve Malkenes.

Søket ble innstilt ved 21.30-tiden torsdag kveld, uten resultat.

— Det vil trolig heller ikke bli gjenopptatt fredag, grunnet dårlig vær, opplyser Malkenes.

Fant årer

Litt før klokken 13 torsdag formiddag ble det gjort et funn i Øygarden som kan stamme fra den savnede seilbåten.

— Vi har funnet noe ved, årer og tau i fjæresteinene, og det ser ut som de har havnet der ganske nylig. Vet vet ikke om dette kan stamme fra «Warnow», men må holde alle muligheter åpne, sier Mats Blomvågnes, operativ leder i Øygarden Røde Kors.

Funnet ble gjort mellom Alvheim og Nautnes i Øygarden, vest for Bergen.

— Det er også her det skal være sett en lignende båt søndag, sier Blomvågnes.

UVÆR: Etter at båten havnet i et uvær 23. mars, valgte fem av de åtte i vennegjengen å forlate båten. Flere mente det var uansvarlig å fortsette turen nordover mot Norge.
PRIVAT
OPPSLAG: Redningsaksjonen under uværet 23. mars havnet i lokalavisen, og vennegjengen la ut dette bildet på seilturens Facebook-side, «The Warnow Experience Aurora».
PRIVAT

Onsdag sa Blomvågnes til BT at de var interesserte i å vite om noen har sett store mengder ved rekende.

— Båten hadde masse ved om bord, sa han.

Ble overrasket av uvær

Seilbåten «Warnow» ble sist sett ved Draupnerfeltet sørvest for Stavanger 18. april. Om bord skal det være tre personer, to menn og en kvinne.

De ble meldt savnet av pårørende i Nederland mandag denne uken.

Opprinnelig var det åtte venner - fem menn og tre kvinner - som dro fra Schiedam i Nederland 17. mars, ifølge nederlandske medier: Kapteinen, en 47 år gammel mann, hans kjæreste, kjærestens tvillingsøster og hennes venn, en 23 år gammel mann og hans 18 år gamle kjæreste, og ytterligere to menn.

Flere av dem er musikere og sangere, og i Storbritannia planla de blant annet å spille på puber og på gaten, ifølge nederlandske NRC.

På turen fra Nederland til Storbritannia havnet imidlertid gruppen i et uvær. Etter tre dager i stormen hadde båten mistet både motorkraften og styringsevnen, og 23. mars måtte to britiske redningsbåter taue dem til land, der båten ble liggende til reparasjon.

Fem hoppet av turen

Etter uværet var gruppen var enige om å droppe turen videre nordover. Senere endret kapteinen og to andre om bord mening, og ville likevel til Norge for å se nordlyset, ifølge NRC.

De fem andre valgte da å ikke bli med.

— Noen begynte å tvile, og de som ikke ville være med, fikk beskjed om at de kunne forlate båten. Cowboyfaktoren var høy, og oppfatningen var i utgangspunktet var at «dette klarer vi». Men den stormen var intens, og flere mente det var uansvarlig å fortsette, sier en 23 år gammel mann, som var en av de fem som hoppet av, til NRC.

— For oss betydde det at eventyret sluttet der. Jeg visste at det ville bli vanskelig for dem å dra videre. Jeg stolte på kapteinen, men igjen var det varslet sterk vind, sier 23-åringen.

IPHONE: Ifølge en 23-åring som var med på turen, hadde ikke kapteinen en planlagt rute til Norge, vinden skulle avgjøre hvor det bar. Nederlandsk media skriver at båten ikke har satelittelefon, og at gruppen har navigert ved hjelp av en Iphone.
PRIVAT

Han forteller at de spilte musikk sammen en siste gang, før de fem forlot båten. Ifølge 23-åringen hadde ikke kapteinen en planlagt rute, vinden skulle avgjøre hvor det bar.

— Navigerte med Iphone

Ifølge NRC har ikke båten satelittelefon, og gruppen har navigert ved hjelp av en Iphone.

— Jeg føler at de fortsatt er der. Jeg har kjent dem i årevis og vi er ofte borte i flere måneder når vi er på tur. Kanskje de bare slapper av i en fjord og fisker, sier 23-åringen til nederlandske NRC, men sier også at han synes det er pussig at han ikke har hørt noe fra de tre vennene, som vanligvis holder god kontakt.

Den 15 meter lange båten er en ombygd losbåt, utstyrt med seil. Ifølge BBC forlot de den skotske byen Kincardinshire 15. april og skulle etter planen komme til Norge 22. april. Hovedredningssentralen i Sør-Norge har etterlyst seilbåten i hele Nordsjøen, og sender ut en såkalt «mayday-relay» til alle som ferdes i området.

— Det vil si alle skip og installasjoner og all helikoptertrafikk i Nordsjøen får varslinger på hendelsen og holder skarp utkikk etter seilbåten, sier redningsleder Jan Lillebøe.

SØKER LANGS KYSTEN: BT fikk onsdag ettermiddag dette bildet fra «Øyvakt», som deltar i søket etter de savnede seilerne utenfor Øygarden.
Øygarden Røde Kors
HOPPET AV: Opprinnelig var det åtte personer i båten da den dro fra Nederland til Skottland. Fem av dem valgte å ikke bli med videre til Norge, ifølge nederlandsk media.
DAVE COCKS/RNLI
SAVNET: To nederlandske menn og en kvinne skal være om bord i denne seilbåten som er meldt savnet utenfor norskekysten. Båten har vært savnet i to uker.
SCANPIX