1. februar 1945 styrtet pilot Philip Rex Myrick i Førdefjorden. I dag ble flyet hans funnet. — Jeg er helt skjelven. Det er så fryktelig lenge siden, sier søsteren Betty (79) til bt.no.

Et kanadisk TV-team fra National Geographic har den siste uken søkt etter flyet. I dag ble det full klaff.

— Gåten er løst. Nå vet vi endelig hvem som satt i flyet, sier Egil Hjelmeland.

Den pensjonerte læreren har deltatt i søket som kjentmann. Målet har vært å finne vrakdeler for å identifisere søket.

Fant bevis

Litt før klokken 16 fredag fant dykkerne avgjørende bevis på 38 meters dyp: Haleroret og en sylinder, tydelig merket med bokstaven E.

— Dette var det eneste flyet som var merket slik, så nå vet vi hvem som var om bord, sier Hjelmeland.

Mannskapet i flyet, som er av typen Beaufighter, var pilot Philip Rex Myrick og navigatør Claude Berges fra Canada. Likene ble funnet, ifølge Hjelmeland, og begge soldatene ligger gravlagt på de allierte styrkenes kirkegård i Haugesund.

Søsteren varslet

Pilotens søster, Betty Russell (79), fikk beskjed om funnet i kveld.

— Det føles veldig underlig. Dette bringer minnene tilbake, sier Betty, som var 16 år da broren omkom i kamp.

Betty mistet to brødre i krigen, én i Danmark og én i Norge.

— Jeg har fortrengt det og er nærmest i sjokk nå, sier hun.

Betty har gitt hele familien beskjed om at Philips fly er funnet. Alle er interessert i å vite hva som skjedde i Førde for 63 år siden.

Den svarte fredagen

Brorens fly ble skutt ned mens han jaktet på tyske krigsskip og konvoier langs norskekysten. Fjorden var islagt, og mannskapet døde momentant.

Dagen de døde, er kjent som Den svarte fredagen. Tyske krigsskip hadde gjemt seg i Førdefjorden og ble angrepet av allierte fly. Tyskerne slo tilbake og skjøt ned ti fly. De allierte led de største tapene, med 14 falne, ifølge NRK Sogn og Fjordane.

Fem tyske fly ble skutt ned, og to tyske flygere ble drept.

Eneste falne i Førde

Flyet som ble funnet i dag, er det eneste som ble skutt ned i Førde. Ingen andre enn de to kanadierne ofret livet i kommunen i 2. verdenskrig, ifølge Egil Hjelmeland.

— Vi vil prøve å få reist et krigsmonument på stedet, sier han til bt.no.

Dokumentaren om funnet skal vises på TV-kanalen National Geographic til høsten. Mannen bak prosjektet, kanadieren Rob Rondeau, har arbeidet med programmet i to år.

NRK Sogn og Fjordane fulgte prosjektet i dag, og har flere bilder av funnet. Saken skal etter planen omtales også på Lørdagsrevyen på NRK1. Vrakdelene skal stilles ut på Luftkampmuseet i Naustdal.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under.

Cosmin Cosma/NRK
Wikipedia