I tre dager lette politiet etter kniven som ble brukt da Paal-Andre Hamre ble drept med et kraftig hugg i brystet.

— I en drapssak er våpenet en vesentlig faktor, så vi jobber videre med dette, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold. I går ettermiddag fant politiet en kniv som de mener er interessant.

— Den vil bli undersøkt videre, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

To kvinner løslatt

BT kjenner til at politiet før knivfunnet mistenkte at en av de to kvinnene som var sammen med den siktede 26-åringen kunne ha gjemt unna kniven etter at drapet skjedde. De to, 26-åringens eks-kjæreste og en venninne, ble begge innbrakt etter drapet. I går ble de løslatt etter avhør.

Krogvold ønsker ikke å kommentere om denne teorien nå er avkreftet.

— Hvor og hvorfor denne kniven ble funnet vil jeg ikke si noe om, sier politiinspektøren.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med de to kvinnene.

Den siktede 26-åringen samtykket i går å bli varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld for drap. Han mener han handlet i nødverge da han stakk Hamre med kniven.

Fant hagle

Ifølge forklaringen til venninnen skal hun selv, 26-åringen og hans eks-kjæreste ha kommet til Nattlandsveien fordi de trodde en person som skulle ha stjålet noe fra en av dem befant seg i leiligheten.

26-åringen skal ha banket på vinduet for å få kontakt. Da skal en person ha dukket opp i vinduet med en hagle. Deretter skal Hamre ha kommet ut gjennom vinduet og gått løs på den siktede 26-åringen, ifølge venninnens forklaring.

Da politiet ransaket leiligheten til Hamre og samboeren etter drapet, fant de en ladd hagle bak en sofa. I leiligheten fant de også flere patroner.

Ifølge venninnen skal Hamre ha tatt kvelertak på 26-åringen mens de lå på bakken foran huset. Deretter skal de ha forflyttet seg til baksiden av huset, hvor det oppsto en ny situasjon. Den endte med at Hamre ble knivstukket.

Ville ikke drepe

Forsvarer Arild Dyngeland ønsker ikke å kommentere detaljene i 26-åringens forklaring, men bekrefter at hans klient aldri mente å drepe Hamre.

— Han har opplevd at han ikke hadde noen annen mulighet enn å handle slik han gjorde. Men det var aldri hans intensjon at det skulle få dette utfallet, sier Dyngeland.

26-åringens familie var til stede i retten da han ble fengslet i går.

— Jeg vil tro at møtet med dem gjør at min klient får enda mer å tenke på. Han får et sterkere inntrykk av hvordan dette oppleves utenfor, i stedet for bare å sitte med sine egne tanker i arresten. Det går stadig mer opp for ham hva som har skjedd. I dag har han hatt en tung dag, sier Dyngeland.

Kan påvirke vitner

Politiet ønsket å varetektsfengsle 26-åringen på bakgrunn av en paragraf som åpner for fengsling, selv om det ikke er fare for gjentakelse eller bevisforspillelse. Vilkåret er at siktede har tilstått eller at andre forhold styrker mistanken.

Fordi 26-åringen hevder å ha handlet i nødverge, fikk politiet ikke medhold i dette kravet. Dommeren mente imidlertid det var fare for at 26-åringen skal påvirke vitner, eller forsøke å hindre at drapsvåpenet ble funnet dersom han er på frifot.

Dermed kan det bli aktuelt for 26-åringen å be om å bli løslatt etter knivfunnet.

— At kniven er forsvunnet er en del av grunnlaget for at retten mener det er bevisforspillelsesfare. Hvis den blir funnet, er det en omstendighet som kan komme til å utløse en begjæring om løslatelse, sa Dyngeland i går.

Vennene sørger

Kim Thure Devik har i likhet med Paal-Andre Hamre vokst opp på Landås, og har vært en av hans nærmeste venner gjennom flere år.

— Han var en tvers igjennom god mann, selv om han tok noen gale valg og rotet seg opp i noen episoder, sier Devik.

Han ble først klar over drapet gjennom meldinger på Facebook.

— Jeg ble sjokkert. Jeg skulle så gjerne ønske jeg kunne vært der for å hjelpe ham, sier Devik.

Han tenker mye på samboeren og familien til Hamre.

— Dette er helt tragisk for dem, sier 33-åringen.

Han har snakket med flere av Hamres venner de siste dagene, og forteller om et miljø i sorg.

— Alle sier det samme: Han fortjente ikke dette. Han var en fantastisk fyr, med god humor og mange venner. Det er et stort tap, sier Devik.

SAVN: Kim Thure Devik (33) synes det er uvirkelig at kameraten Paal-Andre Hamre er drept.
ØRJAN DEISZ