• Jeg trodde det var en gammel saccosekk og fikk sjokk da jeg innså at det var et svært vepsebol, sier Olav Brakestad. Bolet måler 75 centimeter i diameter.

Brakstad skulle bare en rask tur opp på loftet for å rydde bort rotet før feieren kom. Der fant han beviset for at vepsene på Lindås bygger stort i år. Og de vet hvor de skal bygge: på et sted hvor byggverket blir verdsatt som et av naturens store kunstverk. Hvilken plass er vel da bedre enn loftet til en kunst— og håndverkslærer? Brakestad er straks på glid når BT er på tråden. Han legger ut om den fantastiske limeevnen, den unike konstruksjonen, det lekre mønsteret og ikke minst fargene.

— Jeg har bare sett grå vepsebol tidligere. Dette er brunt og gult. Antakelig har de stjålet fargen ved å spise biter av treverket på mitt gule hus, sier Olav Brakestad.

I likhet med hvilken som helst lærer med respekt for seg selv og et vepsebol i hånden, tar han det med seg på skolen. I dag har femteklassingene på Kalvatræet skole noe å glede seg til. Vi sier ikke mer. Vi nevner heller ikke at vepsedronningene er ganske stedbundne og liker å bygge bolet sitt på samme sted som i fjor.

<b>STORT SKAL DET VÆRE:</b> Vepsebolet er 75 centimeter i diameter og 50 centimeter høyt. Bolet har hengt oppunder taket, men har falt ned og var tomt da Olav Brakestad fant det. Dette er bare halve bolet. FOTO: GUNN BERIT WIIK BERG/STRILEN