Jostedalsbreens sidearm er et populært turistmål, og mange turister deltar hver sommer på organisert brevandring på breen i Luster i Sogn.

Men sensasjonen lokale breførere i området oppdaget i høst, ligger under breen.

— Jeg har aldri sett noe så stort som den grotten vi har oppdaget nå, sier brefører Bjørnar Bjørhusdal.

Høyt under taket

Det var Bjørhusdal og en annen lokal brefører som oppdaget iskatedralen i november. Åpningen er rundt fem meter høy, og innenfor ligger grotten, som er syv-åtte meter under taket. I tillegg er den rundt 20 meter dyp og 20 meter bred.

— Men grotten forandrer seg fra dag til dag. Det er dette som er spennende med is. Den er et flyktig fenomen, sier Bjørhusdal.

Synet innenfor åpningen beskriver han som fantastisk.

— Nå om vinteren er isen ekstremt blå, og ned fra taket henger det lange istapper, sier breføreren.

Varm sommer, mye smeltevann

Men den vakre iskatedralen har også en alvorlig side. Grotten er laget av store mengder smeltevann fra brefallet, forårsaket av en varm sommer og høst. Breforsker Atle Nesje mener at dannelsen av store isgrotter kan ha sammenheng med et stadig varmere klima.

— Dette er ganske vanlig etter varme somre. Stor smelting fører til at smeltevannet graver seg en tunnel i isen, og luftstrømmer utvider deretter tunnelen. Slik dannes store ishuler, sier Nesje, som er tilknyttet Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning.

- Sjeldent syn

Folk flest får likevel aldri sjansen til å oppleve slike isfenomener, understreker Nesje.

— Dette er eksklusive greier. De aller, aller fleste ligger jo slik til at de aldri blir oppdaget i det hele tatt, sier breforskeren.

Både Bjørhusdal og Nesje advarer folk mot å gå inn i slike grotter på egenhånd. Det er kun under kuldeperioder vinterstid at det kan karakteriseres som noenlunde trygt å bevege seg inn i hulrom i isen.

— På sommerstid kan det være livsfarlig, ettersom isen smelter. Hele grotten kan da rase sammen, sier Atle Nesje.

Guidede turer i vinter

Breheimsenteret i Jostedalen og et lokalt fjellføringsfirma arrangerer guidede turer inn i iskatedralen i vinter.

— Risikoen for at grotten skal kollapse i vinter, er liten. Men vi vurderer isforholdene nøye hver gang vi er der, sier Bjørnar Bjørhusdal, en av breførerne som tar med turister til naturfenomenet under Nigardsbreen.

aftenposten.no / bt.no

Frank O. Smedegård
FRANK O. SMEDEGÅRD
Frank O. Smedegård
Google Maps