Se video øverst i saken

Representanter for havariundersøkelsesgruppen i Norsk Luftsportsforbund har onsdag ettermiddag gått grundig gjennom ulykkesflyet som styrtet på Voss.

— Vi fant ingen indikasjoner på at noe er feil med flymaskinen. Rotoren har vært i fin form, og rorene ser ut til å fungere. Det ser ut som at maskinen har vært intakt og fungerende helt frem til sammenstøtet, sier undersøkelsesleder Tormod Veiby i NLF.

Ikke nærmere årsak

Undersøkelsene har foreløpig ikke bidratt til å besvare hva som kan ha vært årsaken til ulykken.

Havarigruppen kan likevel allerede nå slå fast at flyet har gått i bakken i høy hastighet, og i ca. 45 graders vinkel mot underlaget.

— Ut fra spor på skadestedet og ved å se på selve flyets tilstand, kan vi slå fast at det har vært et bratt og brutalt møte med isen, sier Veiby.

Fraktet ut

Havarileder Veiby regner med at NLF vil være klar med en ulykkesrapport i løpet av noen uker.

De to omkomne i det krasjede mikroflyet i Voss ble onsdag ettermiddag fraktet ned fra Volavatnet, men flyvraket blir ikke fraktet ned før torsdag, opplyser lensmann Ivar Hellene til BT.

Det har vært flyforbud over ulykkesstedet, men det ble opphevet onsdag ettermiddag.

Pårørende samlet

Hellene bekrefter at to personer ble funnet døde i flyet klokken 11.49 onsdag. Etter søk fra luften, ble flyet lokalisert på cirka 900 meters høyde i fjellområdene nord for Vossevangen.

To menn på 33 og 48 år har vært savnet etter at flyet styrtet i det islagte vannet mandag ettermiddag.

— Flyet er tatt opp på land, og to personer er funnet omkommet i flyet. Det er ingenting som tyder på noe annet enn at det er de to savnede, sier Hellene.

De pårørende er varslet, opplyser lensmannen. Navnene på de omkomne vil ikke bli frigitt onsdag.

— Nå begynner etterforskningen. Vi er nettopp i gang, og vet ikke hvor lang tid det vil ta. Om vi finner en ulykkesårsak, er vanskelig å si, sier lensmannen.

Flere av de pårørende var onsdag ettermiddag samlet i Bømoen leir.

Både barn og voksne var til stede på et møte med de ulike elementene i luftsportsmiljøet på Voss.

- Stort arbeid

Mikroflyet tok av fra Bømoen mandag ettermiddag, men ble ikke meldt savnet før tirsdag. Det var arbeidsgiverne til de to savnede mennene som reagerte da de ikke dukket opp på jobb.

To representanter fra NLFs havarikomité har vært på Voss onsdag og gjennomført innledende undersøkelser. Målet er å finne årsaken til ulykken. Arbeidet skal skje i nært samarbeid med politiet.

Vet du noe om saken? Kontakt BT på 2211, eller skriv e-post

VRAKET: Ulykkesflyet vil ikke bli fraktet ned fra fjellet før tidligst torsdag, opplyser lensmann Ivar Hellene.
Rune Sævig