Pårørende tok tidligere i uken kontakt med bt.no om forholdene ved Møllendal gravlund, Bergens største gravplass.

En bergensdame som vil være anonym, sier hun føler seg krenket av opplevelsen ved morens gravsted.

— De gamle gravene bærer tydelig preg av forfall, og de nye ser ut som en skitten slagmark.

Offentlig vandalisme

Ifølge damen var flere støtter i nærheten var ødelagt og veltet. Like i nærheten var det gravd noen nye graver.

— Stedet bar preg av at de som gravde bare hadde meiet vekk det som var i veien, uten å sette det på plass igjen til helgen. Jeg var ikke i stand til å finne min mors grav, men fant korset hennes som lå slengt sammen med andre kors på en annen grav, fortviler kvinnen.

— De kan si hva de vil, men når de er ferdig med å jobbe for dagen, så må de sette korsene og steinene på plass. Jeg føler at det offentlige oppfører seg som vandaler, føler meg heller ikke trygg på at når jeg kommer til min mors grav neste gang, at det er den riktige graven forteller damen.

Vanskelige arbeidsforhold

Ole Bakke, som er driftsleder ved Bergen Kirkelige fellesråd, har ansvar for vedlikeholdet av det aktuelle området. Seks arbeidere har jobbet med dette området siden slutten av august i fjor. De har ansvaret for over 30.000 gravplasser på Møllendal Gravlund.

— Vi forstår det veldig godt at pårørende synes dette er fælt å oppleve. Vi gjør så godt vi kan for at ting skal se best mulig ut når vi forlater arbeidsplassen, og vi rydder opp når prosjektene er ferdig. Årstiden og bruk av maskineri gjør jobben mer utfordrende, og medfører at vi må flytte kors og stein for å vedlikeholde gravlunden, forteller Bakke.

- Men kvinnen vi har snakket med opplevde at korsene lå tilfeldig oppå en annen grav?

— Denne uken har vi så mange begravelser at vi måtte starte gravingen før helgen. Ellers er regelen at graven blir gravd opp dagen før begravelsen. Gravene blir fylt på igjen umiddelbart etter jordfestelsen.