Tirsdag gikk glasstaket utenfor Dolly Dimples i tusen biter og raste ned på fortauet til forbipasserendes skrekk. Heldigvis sto ingen under. I dag er en foreløpig konklusjon om årsaken ferdig.

— Vi har ikke funnet noe som kan forklare det som skjedde. Glassplaten lå slik den skulle, intet tyder på at den har forskjøvet seg i forhold til rammen. Det har heller ikke kommet bøy i selve glasset og vi fant ingenting som kan ha gnagd mot glassplaten. Derfor kan vi konkludere med at platen iallfall ikke ble feilmontert, sier prosjektleder Steinar Birkeland i Scandiaconsult.

Mulig svakhet i glasset

— Hvilke andre mulige forklaringer finnes?

— En mulighet er svakheter i selve glasskonstruksjonen. Om egenskapene i glasset er slik de skal være, om herdeprosessene er korrekte. Dersom det viser seg at det er noe galt med glasset, så må vi finne ut om det gjelder flere glass.

— Hvordan kan dere finne ut om det?

— Vi begynner å kontrollere glasset som knuste samt naboglasset. Hvis glassene er i slik de skal være, må vi lete andre steder. Sist det knuste en rute her, var årsaken en lift som støtte borti ruten. Vi kan ikke utelukke det denne gangen heller, men er ikke kjent med at noe slikt har skjedd nå, sier han.

Birkeland forteller at det kan ta tid å få opp en ny glassrute, siden dette ikke er lagervare.

— Hvor lenge skal det sikres på Torgallmenningen?

— Vårt største dilemma er å vurdere risikoen. Den er ikke stor, men det er forferdelig ubehagelig å få glassbiter over seg. Dette vurderer vi fortløpende.

Kan påføre sårskader

Arne Hermansen, leder for glass- og fasadeavdelingen hos Pilkington, som har levert glassplatene på Torgallmenningen, mener det ikke er grunn til frykt for større skader, selv om en slik glassplate knuser og biter treffer folk.

— Glassplatene er konstruert slik at de ikke kan falle ned i større flak eller farlige glassfragmenter. Glassbitene kan påføre folk sårskader, men ikke større kutt eller skjæreskader. Treffer de øynene kan det være et problem, men risikoen er liten, sier han.

Hermansen forteller at glassplatene er laget av 10 millimeter herdet sikkerhetsglass.

— Hva skal til for at en slik glassplate knuser?

— Vanskelig å si. Slike glassplater tåler svært mye. Sikkerhetsglass blir i dag styrketestet og klassifisert etter normene i Norsk Standard og skal gi den nødvendige trygghet. Alt glass kan knuses, men det avgjørende er at det er benyttet en glasskvalitet som ved brudd ikke forårsaker risiko for personskader. Glassplatene på Torgallmenningen er av en slik beskaffenhet, sier han.