HANS TRONSTAD

— Jeg kan bekrefte at det er funnet et fremmedelement i det aktuelle røret, men utover det kan jeg ikke si så mye foreløpig. Vi vet ennå ikke hva dette elementet er, sier teknisk direktør Reidar Klingenberg i hurtigruterederiet Troms Fylkes Dampskipsselskap (TFDS).

Natt til søndag gikk lufterøret tett. Kjølevannsirkulasjonen ble til slutt så dårlig at motorene i skipet automatisk ble slått av. M/S «Midnatsol» var bare drøyt 100 meter fra grunnstøting utenfor Stad.

Teknisk Ukeblad skriver at det som TFDS-direktøren omtaler som fremmedelement, skal være gjenglemt rusk og rask fra byggetiden i Rissa.

Rusket skal ha samlet seg i en rørbøy og fanget opp enda mer rusk og rask, slik at luftstrømmen til slutt ble hindret.

Ifølge bladet skal dette funnet være så interessant at man har gått bort fra den opprinnelige årsaksteorien om at det var groing og ruskjelldannelse i lufterørene som førte til nestenhavariet.

— Det er ikke riktig at vi har gått bort fra den opprinnelige teorien. Først må vi finne ut hva det nevnte fremmedelementet egentlig er, før vi trekker slike konklusjoner. Innen den tid vil jeg nødig bidra til flere spekulasjoner, sier Reidar Klingenberg til Bergens Tidende.

Ukjent for Fosen

Fosen Mek. Verksteder risikerer å komme i et dårlig lys dersom den foreløpig siste teorien stemmer. Verftet var i går kveld ikke orientert om funnet.

— Nei, dette er helt nytt for meg, svarer pressetalsmann Reidar Gullesen i Fosen Mek. Verksteder.

Han lar seg uansett ikke skremme.

— Vi avventer sluttrapporten fra Det Norske Veritas. For vår del frykter vi ikke noe erstatningskrav fra TFDS, og forstår vi rederiet rett skal heller ikke det være aktuelt, sier Gullesen.

I rute fra søndag

Det var i mars i fjor M/S «Midnatsol» forlot verftet i Rissa. Fosen Mek.

Verksteder har garantiforpliktelser i ett år overfor TFDS, og kan bli erstatningsplikt hvis årsaken er uaktsomhet fra verftets side.

Det Norske Veritas, Sjøfartsdirektoratet og rederiet har denne uken undersøkt hurtigruteskipet, som har ligget til kai i Bergen. I morgen seiler M/S «Midnatsol» opp til Tromsø, for så å bli satt inn i ordinær rutetrafikk søndag kveld.

Rapporten fra Det Norske Veritas er ventet i løpet av noen få dager.

DRAMA: Et gjenglemt fremmedelement er funnet i lufterøret som forårsaket nestenhavariet med hurtigruten M/S «Midnatsol».
Forsvarets 330-Skvadron/SCANPIX