Lokket over byen så litt lettere ut i går enn mandag, men det ligger fremdeles tåkedotter av støv over Danmarksplass.

— Det hvite der er skodde, forklarer Mikal Kvamme (4).

Verken han eller kameraten Jostein Hjortland Tysse (4) har hørt om forurensing før. Og Mikal var langt mer bekymret for den bratte Fløibanen enn for den dårlige luften da de tre dro til sentrum i går.

— De har ikke hørt om forurensing. Vi har ikke slikt der vi kommer fra. I Arna er luften helt rein, ler Annette Tysse, som er Jostein sin mamma.

Hun hadde lovet sønnen at de skulle ta en tur til by'n før jul. Lovnaden har hun holdt, men hun valgte å omorganisere litt etter at det ble kjent at luften i sentrum er så forurenset at byveterinær Ingvar Tveit anbefaler barn, allergikere og folk med hjerte og luftveislidelser å unngå sentrumsluften nå.

Lot datteren bli hjemme

— Egentlig skulle datteren min, Åshild, også være med, men jeg ville ikke utsette henne for forurensingen. Hun er bare 10 måneder, så hun måtte bli hjemme hos mormor, sier Tysse.

Og i stedet for å vandre omkring i bygatene, valgte hun å ta med seg sønnen og nabogutten opp på Fløyen.

— Jeg diskuterte det litt med foreldrene til Mikal, og vi fant ut at en tur på Fløyen ikke kunne skade. Her er det veldig frisk luft, så dette bør være et bra alternativ for barnehagene i sentrum. Her er det masse å gjøre på, og unger flest blir jo tussete hvis de må være inne hele dagen, sier Tysse.

Hun er glad for at forurensingsproblemet bare er kortvarig, og at regn og vind aldri er langt unna her i byen.

Barna inne i barnehagene

BT ringte til flere av barnehagene som ligger midt i den verste smogen i går, og de fleste velger å holde barna inne så lenge byveterinæren anbefaler det.

— I dag er vi bare inne, og det er foreldrene glade for. Vi lager julepynt og koser oss, men i morgen skal vi ta bussen til Montana, for vi har hørt at dette skal fortsette en sund, og vi kan ikke bare være inne, sier Trude Bergesen, pedagogisk leder i Kalmargaten barnehage.

Rosetårnet barnehage har planer om en tur på Fløyen i dag, men i går holdt de seg for det meste inne.

— Noen av de store får gå ut i 20 minutter for å prøve en ny rutsjebane, men det er alt. Vi sender ut et brev til foreldrene nå om at barna vil bli holdt for det meste inne så lenge forurensingen er så alvorlig som nå, sier styrer Anne Gran.

Skolebarna er ute

Ved skolene er holdningen annerledes.

Ved både Ny-Krohnborg og Møhlenpris skole var elevene for eksempel ute i friminuttene som normalt i går.

— Skolebarna er jo for det meste inne, men vi har valgt å la dem slippe ut i friminuttene. Det blir ikke bra luft av å holde 25 unger inne i samme rom hele dagen heller. Men de ungene som ikke vil gå ut når luften er som nå, får være inne i datarom og liknende i friminuttene, sier rektor Atle Hanevik.

FRYKTER FORURENSINGEN: Annette Tysse tok med seg sønnen Jostein Hjortland Tysse og nabogutten Mikal Kvamme på Fløyen i går for å komme over det verste lokket av forurensing i sentrum.<p/>FOTO: HELGE SUNDE