— Jeg tolket kurvebildet litt feil og bommet på post to. Kartet var litt rart. Det var et tre som skilte seg veldig ut, men som ikke var merket av på kartet, forklarer Håkon.

Men til tross for at kristtornen i skogen lurte ham, gikk det som det skulle for 15-åringen. Varegg-gutten kom i mål på tiden 56,17, over fem minutter raskere enn annenmann i klassen.

Finpusser formen

Med mildvær og ikke noe regn fikk de 228 deltagerne gode forhold under rankingløpet. O-løpere fra hele Hordaland hadde tatt turen for å prøve å finne frem til postene i Kanadaskogen.

— Løpet er stort i Hordaland, men på landsbasis er det ikke så stort, forteller Håkon Westergård.

Han understreker at alle løp er like viktige likevel, ettersom det er de samme tingene som skal gjøres både i store og små løp.

O-sesongen har så vidt startet, og for to uker siden vant Håkon et løp på Svinesund. Det store målet er Hovedløpet i august. Frem til det skal han prøve å finpusse på formen.

— Det er alltid noe å jobbe med og noe å forbedre. Jeg må bli bedre på konsentrasjon, og litt bedre i kartlesing, synes 15-åringen.

Han påpeker at det er viktig å holde hodet kaldt selv om noe skulle gå galt ute i løypen.

— Hvis du bommer, er det lett å tenke at «nå taper jeg tid», men det er en dum tanke. Da begynner du å stresse, forklarer han.

Full klaff

I Damer 15-16-klassen gikk Vareggs Heidi Bjørndal helt til topps etter å ha fått full klaff på alle postene.

— Jeg stusset litt, men traff på alt, smiler en fornøyd 16-åring.

Heidi syntes løypen i Kanadaskogen var grei å komme gjennom.

— På noen av strekkene var det nesten som å løpe nybegynnerløype, de var lette. Men noen av postene var i skrå li, og da er det lett å falle ned, forklarer hun.

Heidi kom inn på tiden 36,17, over åtte minutter før nestemann i klassen.

— Det gir mye selvtillit å vinne klassen. Jeg har hatt to veldig dårlige løp så langt i sesongen. Etter det har jeg prøvd å konsentrere mer om det O-tekniske, og ikke tenke på resultatene, forklarer hun.

Samtidig innrømmer hun at det kan være vanskelig å la være å tenke når man er ute i løypen.

— De proffe sier at du bare skal tenke på å gjøre arbeidsoppgavene dine. Jeg får det ikke til. Det kommer alltid noen tanker, ler hun.

FANT FREM: Håkon Jarvis Westergård (15) hadde en bom, men var kjappest av alle guttene i Herrer 15-16-klassen i helgens rankingløp i orientering.