Nok en gang har trolig en kirkegård vært utsatt for hærverk.

Christine Storøy fra Loddefjord forteller at hun skulle se til farmorens grav på kirkegården i dag, da hun oppdaget at gravstøtten hadde veltet.

— Først tenkte jeg at den kanskje hadde vært dårlig festet. Men da jeg rundet hjørnet så jeg at en rekke andre gravstøtter var veltet, forteller hun.

- Utrolig respektløst

Hun anslår at det er rundt 50 gravsteiner som har blitt dyttet på eller veltet. Hun mener det er liten tvil om at det har vært vandaler på ferde. Storøy tror hærverket må ha skjedd natt til søndag.

— Jeg har snakket med naboer som sier at alt var i orden lørdag, forteller hun. - Hva synes du om at det kan være noen som bedriver slikt hærverk mot graver?

— Jeg er rasende og fortvilet. Det er så utrolig respektløst å gjøre noe sånt.

Datterens grav fikk stå i fred

Storøy har også en datter liggende litt lenger inn på kirkegården. Hun ligger i en egen lund for barnegraver.

— Jeg hadde klump i magen da jeg gikk mot min datters grav, men heldigvis var ikke barnegravene berørt, sier Storøy.

Gravplassjef Inghild Hareide Hansen i Akasia, som er en del av Bergen kirkelige fellesråd, sier at hun ikke hadde hørt om skadene før bt.no ringte søndag kveld.

— Vi har sendt ut en medarbeider for å se på situasjonen, og om noen gravminner står usikret slik at de kan medføre skader, sier hun.

Etter at medarbeideren har inspisert skadene, sier Hansen at de ikke har funnet noen klar årsak til skadene.

— Vi utelukker ikke at det er hærverk, men vi skal også huske at telen akkurat er gått ut av jorden. Da hender det at gravstøtter velter på egenhånd, sier hun.

Andre gang på en helg

Lørdag ble det oppdaget at 21 gravstøtter var veltet på Solheim kirkegård, og nå altså enda flere på Loddefjord kirkegård.

Hansen tror ikke det er en sammenheng mellom de to episodene.

— Jeg tror det er tilfeldig at det har skjedd to slike tilfeller på en helg. Dessverre er dette noe som skjer fra tid til annen. På Loddefjord kirkegård opplevde vi det også for to år siden, sier hun.

Dersom det er hærverk, kan eierne av gravene anmelde det politiet, for skaden som de er påført når gravstøttene må repareres og settes opp igjen.

— Dessverre er det veldig sjelden vi klarer å få tatt de som gjør slikt, så det er ikke lett å si om det er noen tanke bak dette i det hele tatt, sier Hansen.

HÆRVERK: Noen gravstøtter er dyttet ut av plass, andre har vandalene klart å velte helt.
MARITA AAREKOL