Mannens forsvarer, advokat Vegard Austgulen, mener Gulating lagmannsretts avgjørelse sender et enda sterkere signal til politiet om at bruken av glattceller som varetektsplasser ikke aksepteres.

Etter at hans klient hadde sittet dagevis på glattcelle, brakte Austgulen saken inn for lagmannsretten. I går kom de med sitt svar: — Den siktede skal løslates fordi det er et uforholdsmessig inngrep å la ham sitte på glattcelle.

Var alt sendt

Det absurde er at da den siktede fikk denne beskjeden, så hadde politiet alt funnet en fengselscelle til ham. Dette hadde de derimot ikke orientert lagmannsretten om, og dermed ble mannen sluppet løs.

— Min klient var alt fraktet fra Bergen til Kristiansand, og var i ferd med å bli innsatt i fengselet da beskjeden kom, sier en noe undrende forsvarer til BT.

— Her har politiet brukt mye ressurser og penger på noe helt bortkastet, legger Austgulen til.

Politiet bekrefter hendelsesforløpet i historien.

— Det er riktig at vi fant en plass til ham i Kristiansand, men da var alt vårt skriv sendt til lagmannsretten, sier politifullmektig Erik Johnstad i Hordaland politidistrikt til BT.

— Dere hadde vel muligheten til å pågripe ham på nytt?

— Vi valgte ikke å bringe saken videre, sier en ordknapp Johnstad.

— Er en slik løslatelse skadelig for saken?

— Det er klart. Denne mannen var fengslet på grunn av fare for at bevis skulle bli ødelagt. Nå har han den muligheten til å påvirke saken, sier Johnstad.

Ble overrasket

Tilbake i Kristiansand sto en narkosiktet mann og klødde seg i hodet over det som hadde skjedd.

— Politifolkene som skulle følge ham hadde dratt, og han hadde ingen penger. Han var nok litt overrasket over avgjørelsen, sier Austgulen.

BT skrev i går om den vanskelige situasjonen med mangel på varetektsplasser.

Her kom det frem sterke reaksjoner fra flere forsvarer, som mener politiet gir blaffen i at de siktede ikke skal sitte mer en ett døgn på glattcelle.

Arvid Sjødin gikk ut og truet med anmeldelse av politiet til SEFO, Det særskilte ettforskningsorganet for politisaker. Den anmeldelsen sendte han i går.

— Selv om politiet fant en fengselsplass til min klient i går morges, står jeg fast ved min kritikk av politiet, og spesielt forholdene i Bergen. Derfor har jeg sendt en anmeldelse til SEFO, sier Sjødin.

Fra før har flere advokater i Bergen anmeldte politiet til samme organ.

Leder for SEFO i Hordaland, tingrettsdommer Arne Langeland, ønsker å presisere at denne saken er sendt over til behandling av SEFO i Oslo. Det samme vil trolig skje med den nye anmeldelsen.