Med nød og neppe klarte politiet å skaffe plass i Bergen fengsel til den syke 35-åringen. Mannen kastet opp blod etter å ha sittet seks døgn på glattcelle.

— Ikke lett

— Vi klarte heldigvis å fremskaffe en ekstra fengselsplass. Men det var ikke lett. Bergen fengsel er overfyllt, sier kriminalsjef Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Den 35-årige HA-mannen ble overført til Bergen fengsel tirsdag kveld ved 21-tiden. Han hadde da sittet på glattcelle i seks døgn.

Krogvold sier det er fengselsmyndighetenes ansvar å skaffe politiet nok fengselsplasser.

— Vi har flere kriminelle som har sittet mer enn seks døgn på glattcelle. Men når det knapt er celler å oppdrive, så må vi prioritere ganske hardt, sier Krogvold.

Siktet for kidnapping

35-åringen og hans 32 år gamle kamerat er siktet for å ha kidnappet og mishandlet en mann på Voss. Begge de siktede er tilknyttet Hells Angels i Oslo. Motivet for den brutale kidnappingen skal ha vært pengeinnkreving.

Mennene ble pågrepet 24. april. Siden da har de sittet på glattcelle i kjelleren på politikammeret i Bergen. Natt til mandag begynte 35-åringen å kaste opp blod. Han sliter med et gammelt magesår. Mannen ble kjørt til Legevakten, der legen konkluderte med at han trolig kastet opp blod på grunn av søvnmangel.

Da 35-åringen forklarte seg i forhørsretten gikk det frem at han satt på glattcelle uten vindu, og at det er så mye støy i arresten at han fikk svært lite søvn.

- Umenneskelige forhold

— Jeg begjærte min klient løslatt på grunn av hans helsesituasjon. Det er umenneskelig med så lange opphold på glattcelle. Med drukkenskapsarresten vegg i vegg er det mye støy der nede. I tillegg får min klient belastningen ved at det ikke er dagslys, og han får bare ti - 15 minutters lufting per døgn, sier 35-åringens forsvarer, advokat Eirik Nåmdal.

Bergen forhørsrett gav Nåmdal medhold i at 35-åringen måtte løslates dersom politiet ikke fant plass til ham i Bergen fengsel.

Dommer Brit Mari Tveit i Bergen forhørsrett mener det lange oppholdet på glattcellen kan være brudd på den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Tilknyttet HA

Det var natt til onsdag i forrige uke skal de to Hells Angels-mennene skal ha kidnappet en mann på Voss. De skal ha kjørt mannen til Bergen, og før han ble sluppet løs, skal han ha blitt banket opp og truet.

De to siktede er begge tilknyttet mc-klubben Hells Angels (HA) i Oslo. Etter det BT kjenner til, har mennene status som prospects i den beryktede mc-klubben.

En av de siktede skal ha vært involvert i en liknende sak for bare noen uker siden.

Mannen som skal ha blitt kidnappet på Voss, tok selv kontakt med politiet da han ble sluppet løs, og anmeldte forholdet. Mannen i 30-årene hadde tydelige fysiske skader.

Begge de siktede ble varetektsfengslet for fire uker, med brev- og besøkskontroll.