Et etsende stoff har lekket ut fra bagasjen i et Norwegian-fly under turen fra Bergen til Oslo. Stoffet ble oppdaget etter landing på Gardermoen. Tre stuere skal ha fått skader etter å ha kommet i kontakt med stoffet da de losset bagasjen.

— De har visstnok fått svidd fingrene kraftig, og er sendt til legevakt, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

De tre stuerne er ansatt i Røros Flyservice, som utfører bakketjenester for Norwegian ved Gardermoen. Avdelingsleder Per Göran Wassberg forteller at det etter forholdene går bra med de to stuerne.

— Jeg har fått beskjed om at det ikke er noe farlig. De tror det er batterisyre, sier Wassberg.

Har ødelagt bagasje

Flyet gikk fra Bergen til Oslo litt etter klokken 15 fredag. Pilotene skal ikke ha merket noe under selve flyturen, og flyet landet som normalt og i rute på Oslo Lufthavn Gardermoen. Skånvik forteller at det syreliknende stoffet har lekket ut og ødelagt «en god del bagasje» som tilhørte andre passasjerer.

— Stoffet har rent ut og etset over annen bagasje. Det er opplagt at dette er kraftige ting. Det er en god del av bagasjen som er ødelagt, sier hun.

- Er flyet skadet?

— Ja, det er satt på bakken inntil vi vet hva slags stoff dette er. Vi kan ikke gå i luften med flyet før det er undersøkt skikkelig, sier Skånvik.

Terminalsjef ved Flesland, Alf Sognefest, sier imidlertid at skadene begrenser seg til én bag.

— Det stemmer at noe har lekket ut av en bag, og at en bag som sto inntil denne også har fått noe på seg. Vi er usikre på om stoffet er etsende, men har også sendt våre medarbeidere til en sjekk, sier Sognefest.

Etterforskes av politiet

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen sier til bt.no slike hendelser inntreffer svært sjelden. Både brann- og redningstjenesten ved Gardermoen ble tilkalt da stoffet ble oppdaget.

— Det kom melding om lekkasje av etsende væske på flyet. To stuere ble sendt til legevakten. Flyet ble tømt og holdt tilbake. Passasjerene måtte vente på et nytt fly til Bergen. Flyet har vært til teknisk behandling, opplyser Kobro.

Han understreker at det ikke er lov til å ta med etsende væske om bord i et fly.

— Det kan være farlig. Flyselskapene har også egne bestemmelser om dette, sier Kobro.

Hendelsen blir etterforsket av politiet. Vaktleder Åge Ødegaard ved politistasjonen på Gardermoen sier til bt.no at politiet er på stedet og skal undersøke koffertene som skal være skadet.

— Det har lekket væske fra en koffert på flygingen fra Bergen til Oslo. Vi vet ikke noe om stoffet annet enn at det må ha vært sterke saker, sier Ødegaard.

Prøver av det etsende stoffet som ble oppdaget i lasterommet på et Norwegian-fly fredag ettermiddag, vil bli oversendt til Kripos for nærmere undersøkelse.

- Lekkasje er ikke unormalt

Anne-Sissel Skånvik forteller at bagasjen er utenfor flyselskapets kontroll. Det er Avinor og flyplassen - i dette tilfellet Flesland - som har ansvar for å sikre bagasjen som sendes.

— Vi må nå spørre oss hvordan dette kunne skje, sier Skånvik.

- Burde bagasjen blitt stanset på Flesland?

— Jeg vet ikke hva slags stoff det er snakk om, så det ønsker jeg ikke å spekulere i, sier hun.

Terminalsjef på Flesland, Alf Sognefest, mener det er for tidlig å si om kontrollen på Flesland har sviktet.

— Det vil jeg vente med å svare på inntil vi vet med sikkerhet hva slags stoff dette er. Vi har ganske gode rutiner og instrumenter som kontrollerer all bagasje. Det er ikke få ganger vi må tilkalle dem som eier bagasjen og undersøke hva som er i den, sier Sognefest.

Han gjentar at de er usikre på om stoffet faktisk er etsende.

— Men det opplevdes slik, så vi er i gang med undersøke hva slags stoff det er. Men det er ikke unormalt at det lekker noe ut fra bagasje, sier han.

Sto fast på Gardermoen

Passajerene som skulle til Bergen med det samme flyet klokken 16.20, ble stående fast på Gardermoen i flere timer i påvente av et nytt fly. Ifølge en passasjer bt.no har snakket med, var passasjerene godt i gang med å gå om bord i flyet da de fikk beskjed over høyttalerne om å returnere til avgangshallen.

— Det ble sagt at de hadde funnet noe syreliknende greier i en bag. Etter en liten stund ble det bekreftet at det dreiet seg om syre, og at alle måtte ut av flyet, sier passasjeren til bt.no.

Skånvik beklager overfor Norwegians passasjerer.

— Vi har mange flyginger til Bergen, så jeg håper det har løst seg nå, sier hun til bt.no i 19-tiden.