• Et trist syn, sier Jarle Eidsheim, som fant den døde ørnen i veikanten i Lindås.

Da yrkessjåfør Eidsheim stoppet ved Husdalsvatnet på E39 i Lindås kommune for å ta seg en matbit, oppdaget han den døde havørnen som lå i veikanten. Den er mest sannsynlig skutt, opplyser Nordhordland lensmannskontor.

— Ørnen hadde fått nokså hard medfart og lå ved siden veibanen, forteller Jarle Eidsheim. Han er sjåfør på en bil som leverer frukt i Nordhordland.

Faren hans, Oddmund Eidsheim, tok kontakt med lensmannskontoret som deretter kontaktet viltforvaltningen i Lindås kommune.

Etterforsker saken

Først ble det opplyst at det dreide seg om en kongeørn. Etter en sjekk med ornitolog Tore Reinsborg, viser det imidlertid at det dreier seg om en voksen havørn.

— Det ser en på den hvite stjerten. Det er ikke tvil, sier han.

— Vi har fått melding om en død ørn som mest sannsynlig er skutt. Vi vil etterforske denne saken, og ber om tips fra folk som eventuelt kan ha sett noe eller ha opplysninger. Vi ser alvorlig på dette. Ørnen er totalfredet, sier politioverbetjent Kjell-Idar Vangberg ved Nordhordland lensmannskontor.

Ringmerket

Det er første gang Jarle Eidsheim ser en ørn på så nært hold. Han skulle ønske at han slapp å finne et drept eksemplar av den majestetiske rovfuglarten langs veien.

— Det er utrolig flotte dyr. Den døde ørnen var ringmerket på begge føttene, forteller Eidsheim. Ørnen lå like ved en utkjørsel ved Andåskrysset langs E39.

Faren til yrkessjåføren, Oddmund Eidsheim, synes også det er trist at noen går rundt og skyter ørn i kommunen.

— Dette er miljøkriminalitet, sier han.

Økt bestand

Etter å ha snakket med representanten for viltnemden i Lindås kommune fikk Oddmund Eidsheim vite at han kunne få overta den drepte ørnen.

— Den skal stoppes ut og jeg har allerede begynt å lete etter folk som tar utstoppingsoppdrag, forteller han.

Både far og sønn Eidsheim er bosatt på Leknes i Lindås.

— Vi ser stadig oftere ørn i distriktet her. Det er tydelig at bestanden er på vei opp igjen, sier Oddmund Eidsheim.